Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Nytt fra IMSSC


Tilstedeværende medlemmer på IMSSCs sesjon i Helsinki.
Foran fra v.: Aris Dijksmann (NED), Markus Ulmer (SUI), Lasma Kauniste (LAT), Vladimir Tkatchenko (RUS)
Bak: Bram de Vries (assistent fra NED), Brett Arnason (vararepr. for CAN), Miklos Jenei (RUM), Volker Serini (GER), Antonio Nitto (ITA), Matti Kilpeläinen (FIN) og Sven-Åge Svensson (NOR). (Foto:
Volker Serini)

Takk for sist til de som var i Helsinki på Veteran-VM 3. – 5. mars. Formelt sett er det et uoffisielt verdensmesterskap og het i år «15th International Masters’ Speed Skating Games 2006». I alle fall nyter det stor popularitet, og det var meget begivenhetsrikt. For de som ikke var med, repeterer jeg de norske medaljeplasseringene:

Gullmedaljer:

  • Renate Jeppsson, Nesodden IF, K30
  • Ingunn Sandø, Sør-Fron IL, K40
  • Arthur Olafsen, Sandefjord SK, M45
  • Erik Vea, Aktiv SK, M55
  • Arne Kjell Foldvik, Spkl. Falken, M70

Sølv:

  • Geir Hestad, Harstad IL, M50
  • Kåre Kristoffersen, Rong IL, M55

Bronse:

  • Sigmund Akselsen, Harstad IL, M40
  • Ragnvald Næss, Narvik SK, M50
  • Knut Nesse, Stegaberg IL, M60

Forøvrig stilte Norge med 36 løpere, etter noen forfall i siste liten. Vi hadde nest største tropp, etter Nederland. Totalt deltok 174 løpere fra AUT, CAN, EST, FIN, GER, ITA, LAT, NED, NOR, RUS, SUI, USA. Det var ingen løpere fra Asia i år, og Sverige var som vanlig fraværende. Resultatene kan sees HER.

Det var ganske kaldt under løpene, med lett snø og vind innimellom. Finnene var flinke arrangører. Spesielt var de flinke til å holde timeplanen, noe vi aktive vet å sette pris på når det er et så stort arrangement. Det eneste negative var at avstanden fra hotellet til banen var i lengste laget, og at hotellet var så stort at skøytefolket forsvant litt blant andre gjester. Den norske delegasjonen hadde imidlertid en meget hyggelig samling på lørdagskvelden som vi har fått tradisjon for – denne gangen på et meget finsk spisested.
 
Møte i IMSSC 2. mars
International Masters’ Speed Skating Committee hadde som vanlig sin hovedsesjon i forbindelse med ”The Games”. 10 stemmeberettigede nasjoner møttes. Jeg skal kort oppsummere noe av det som ble behandlet.
 
For de som ennå ikke måtte vite det, ble Bjugn-Ørland Skøyteklubb tildelt veteran-VM i 2009. Det skal gå i den nye hallen i Bjugn som åpner vinteren 2007. Konkurrenter var Moskva og Collalbo, men Bjugn leverte den mest overbevisende søknaden. De fikk 8 stemmer, mot 1 for Moskva og 1 for Collalbo.
 
For neste års mesterskap, som går i Calgary, har Norge fått en kvote på 60 påmeldte. Dette burde være tilstrekkelig. Årsaken til den høye kvota er at Calgary har sagt ja til hele 300 deltakere. Mesterskapet går 23. – 25. februar, og det planlegges et par fellesreiser av forskjellig varighet. Dette kommer jeg tilbake til.
 
Jeg la fram et forslag som skal sikre at et visst antall løpere i forhold til antall deltakere pr. klasse, får gå siste distanse. Dette ble vedtatt i konkurranse med et par andre forslag. Slik som det har vært hittil, har arrangøren selv satt disse begrensningene, og vi har opplevd noen uheldige utslag.
 
Det store punktet på agendaen for min del, var å få IMSSC til å vurdere, og helst godkjenne, de IMSSC-rekordene som ble satt under Mosjonsløpet den 19. og 20. februar i fjor. IMSSCs statistiker avviste disse rekordene ved å henvise til at IMSSCs regler ikke tillot at veteraner går i par med andre klasser, f.eks juniorer. Dette forekom under Mosjonsløpet, men min tolkning har vært at det kan ikke være meningen å diskvalifisere hele stevnet selv om veteraner løp med juniorer/gutter i noen få par. Dette fikk jeg IMSSCs tilslutning til, bortsett fra 1 eller 2 stemmer, slik at rekordene ble godkjent med stort flertall. Det samme gjaldt fjorårets Long Distance Races i Heerenveen. Det vil bli utarbeidet reviderte rekordlister for sesongen 2004/2005, og rekordsetterne vil få sine diplomer. Leif-Harry Hansens 43,35 ble imidlertid satt i samløp med en gutteløper, og denne rekorden kunne helt klart ikke godkjennes etter daværende regler.
 
Godkjennelsen foran vil få presedens for årets Mosjonsløpet/Single Distance Races hvor det også forekom noen blandete par. For øvrig fremsatte jeg forslag til endring av vedkommende regel. Dette ble også vedatt med stort flertall, slik at fra neste sesong vil rekorder kunne settes selv om veteraner løper i par med løpere fra andre klasser. Dette er i tråd med ISUs regelverk. Imidlertid mener jeg at ISUs regler setter grenser for at menn og kvinner kan løpe i samme par, men det er fortsatt ikke helt oppklart.
Foran møtet hadde IMSSCs statistiker, canadieren Gaétan Rochette, trukket seg fra vervet. Jeg tror ikke det har hatt noe å gjøre med den smule strid som har vært omkring godkjenning av rekordene. Undertegnede ble valgt som ny statistiker.
 
Møte i IMSSG 1. mars
Dessverre møtte bare Volker Serini fra Tyskland og jeg. Asias og Nord-Amerikas representanter var ikke tilstede. Det er ikke helt avgjørende, for mye av arbeidet foregår pr. e-post gjennom året. Vi utvekslet en del erfaringer etter samtaler med representanter innen ISU. For øvrig er den viktigste informasjonen at vi i fjor utarbeidet et forslag til regler for veteraner som vi håpet skulle bli tatt inn i ISUs regelverk. Dette har ISU foreløpig ikke tatt stilling til. Årsaken skal være at det forberedes en større omorganisering av ISU på sommerens kongress, og at en derfor vil vente med å ta stilling til våre forslag etter dette.
 
Er det noen spørsmål eller ting dere vil diskutere, så ring meg (92030260) eller send meg en E-POST. Adresse til IMSSC er www.imssc.org  og til IMSSG www.imssg.org

Sesongen er stort sett over. Ha det bra så lenge, og spre ellers denne informasjonen til klubbkamerater som ikke har internett!
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.