Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Reidar Liaklev til minne


Fra Jaren på Hadeland har vi fått en trist beskjed om at Reidar Liaklev har gått bort, vel 88 år gammel.

Liaklev viste sitt talent allerede før krigen med en tredjeplass i junior-NM, hvor han vant 5000-meterløpet. Men da man kunne ta fatt igjen etter krigen, var han nærmere 29 år, og han fikk bare noen ganske få seniorsesonger som til gjengjeld ble benyttet meget godt. Da han la opp i 1950, hadde han vunnet et norgesmesterskap med kongepokal; han ble europamester i 1948, og samme år satte han kronen på verket med OL-gull på 5000 meter i St. Moritz. Hele 12 ganger kunne Liaklev notere seg for medaljeplasseringer i internasjonale mesterskap, og hans store langdistanseløp ga grunnlag for radio- og banespeakernes annonsering «to etter Liaklev», som ble et allemannseie. Det er ikke for meget sagt at han ble en av de mest populære idrettsutøvere i vårt land.

Men Reidar Liaklev var ikke bare skøyteløper. I 22 år satt han i sin kommunes formannskap, og i pensjonisttilværelsen tok den joviale postmesteren fatt som birøkter, en virksomhet han utviklet langt over hobbystadiet. Vi som fikk oppleve hans kåserier om biene og deres liv ble en stor opplevelse rikere. Også som festtaler var Liaklev helt unik.

Reidar Liaklev var kort og godt en ener i all sin ferd.

Per Jorsett

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.