Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Da Boris Stenin ble
verdensmester


Det var i 1960. Vi var midt i den kalde krigen. VM på skøyter gikk i Davos, der så mange har satt verdensrekorder på den såkalte oljeisen. Fjorten dager før er Knut Johannesen blitt europamester på selveste Bislett og Roald Aas har fått bronse. Men i Davos er nordmennene helt utenfor – bestemann blir Knut Johannesen på 7.plass.
Det er imidlertid ikke sovjetrusseren Boris Stenin. Særlig hans 1500 meter på 2.10.7 setter konkurrentene sjakk matt. Grisjin på 2. plass, er nær 3 sekunder bak. Den tettbygde russeren med de mongolske trekkene har avgjort mesterskapet alt før 10 000 meteren. Sammenlagt vinner Stenin med 2.7 tidspoeng til nestemann, en franskmann i nylontrikot ved navn Andre Kouprianoff.

Det er da selve mesterskapet er over at viderverdighetene begynner. DDR-løperen Helmut Kuhnert har tatt bronsemedaljen. Det er da de sveitsiske arrangørene begår en stor tabbe: De nekter å heise flagget for Kuhnert. Det blir ingen seremoni og ingen æresrunde for Stenin. Hele VM – banketten blir avlyst.

Det er i denne situasjonen at nordmennene, med Kuppern i spissen, gjør sin største prestasjon under dette mesterskapet. Utrustet med både bløtkake og noen flasker champagne begir de seg til Stenins hotellrom. Der arrangerer de sin egen seremoni for verdensmesteren. Kuppern holder en liten tale, den blir først oversatt til engelsk, så av en annen til russisk. Det utbringes et trefoldig hurra for verdensmesteren. På denne måten får Boris Stenin en markering av sin største dag som skøyteløper. Da nordmennene er i ferd med å bryte opp, kommer representanter for det internasjonale skøyteforbundet, ISU. De overrekker gullmedaljen og laurbærkransen. Alt sammen skjer kaldt og upersonlig. Stenin takker. Stille og rolig går han og henger kransen på veggen.

I OL i Squaw Valley er Boris Stenin storfavoritt på 1500 meter. Men han trives ikke helt i den tynne lufta i 2000 meters høyde. Hans 2.11.5 i et tidlig par holder bare til bronse. Både Roald Aas og Grisjin slår ham klart med sine 2.10.4.

I 1962 får Stenin bronse under EM på Bislett og han vinner 1500 meteren. Stenin konkurrerer internasjonalt frem til 1963, da kan vi si han forsvinner med skøyterevolusjonen. De nye treningsmetodene gjør at han blir overtrent.

Boris Stenin kom fra byen Sverdlovsk som ligger ved Uralfjellene, i dag omdøpt til Jekaterinburg. Stenins hustru, Valentina, var tre ganger verdensmester på skøyter. Etter tiden som aktiv ble Boris Stenin trener. Han virket som dette frem til 1984. Og han arbeidet ved det sovjetrussiske Idrettsakademiet, der han ble professor. Han skrev flere bøker om trening og taktikk. Han satt også i mange år i ISUs styre. Han døde i 2001, 66 år gammel.

Boris Stenin i aksjon.

Fra EM på Bislett 1960, fra venstre Roald Aas, Knut Johannesen og Boris Stenin.

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.