Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Kupper'n er 75


Av alle våre store skøytehelter, er det nok Knut "Kupper'n" Johannesen som fremstår som den perfekte illustrasjon på Den norske skøyteløper. Når man lukker øynene og ser for seg en norsk skøyteløper, så er det Johan Brun sitt legendariske bilde av Kupper'n i Squaw Valley fra den 27. februar 1960, som dukker opp på netthinna. Den 6. november blir hele Norges "Mister 15.46,6" 75 år.

Verdensrekorden med stor V
Det er mange verdensrekorder i skøytehistorien å holde styr på, og i Norge skal vi liksom kunne de viktigste rekordene. Der hvor amerikanerne kan sin baseballstatistikk, kan vi i Norge vår skøytestatistikk. Tja, det er vel strengt tatt ikke alle som kan dette like mye på rams i 2008, men det er én rekord som veldig mange nordmenn kan plassere: 15.46,6.
 
Kupper'n sin vinnertid og verdensrekord fra den olympiske 10000 meter i Squaw Valley 1960 har en egen plass i norske skøytehjerter. Mange vil si: Det er verdensrekorden med stor V.
 
Som jeg selv fortalte den gamle hedersmann for noen år siden, så er vi en gjeng i Tromsø som av og til møtes på den legendariske Ølhallen til god drikke og skøytequiz.
Dersom man møter opp etter kl 15.47 på ettermiddagen, så blir man gjort oppmerksom på at man ikke klarte å slå Kupper'n.
 
Fra Hjallis til Kupper'n
Fra Moskva i 1955, hvor han vant 5000 meter, til Helsinki i 1964, hvor han vant sitt andre og siste VM, var Kupper'n beltespenna som holdt Norges skøytelandslag sammen.
Etter Hjallis sin supersesong i 1952, var det plutselig blitt vanskelig for Norge
å hente hjem gull på internasjonale skøytebaner, men uansett om det gikk opp eller ned, så var Kupper'n som regel vår beste mann, og hans VM-tittel i Östersund i 1957 kan ikke verdsettes høyt nok. Dette var for en vitamininnsprøytning å regne og utvilsomt en av de viktigste titlene i norsk skøyteidrettshistorie. Uten dette gullet, så hadde vi gått 11 sesonger på rad uten VM-gull.
 
NM-kongen
I de sesongene hvor han ikke nødvendigvis gikk så bra i internasjonale mesterskap, så kunne man uansett være trygg på at NM gullet gikk til Kupper'n. Unntaket var i 1956, da Roald Aas endelig fikk sin nasjonale tittel. Sju NM gull på rad i perioden 1957 til 1963 i tillegg til det første NM gullet i 1955 i Bergen/Voss, gjør Kupper'n til NM kongen på skøyter.
 
Jeg tar to av den
Ser man bort fra hele åtte NM gull, så kan man se på Kupper'n som en løper som var i skøyteidrettens godtebutikk og som ville prøve det meste:

- Jeg tar to VM-gull, to EM-gull og to OL-gull.

I tillegg tok han to OL-sølv og én OL-bronse. I 1963 tok han sølv i både EM og VM.
Jeg har allerede nevnt verdensrekorden på 10000 meter, men han satte også verdensrekord på 5000 meter, 3000 meter og sammenlagt. Han er den eneste som har tatt medalje på 10000 meter i tre OL: Sølv i 1956, gull i 1960 og bronse i 1964.
Han er også den eneste nordmann som har tatt skøytegull i OL med helnorsk seierspall, da vi gjorde rent bord på 5000 meter i Innsbruck i 1964.
 
Obligatorisk lektyre
Skøytebiografier er populært lesestoff i Norge, og en nordmann med respekt for seg selv har i sitt personlige bibliotek begge bøkene til Kupper'n. Man kan nesten gå så langt som å si at det er obligatorisk lektyre i norske hjem. "Fra Kampen til Squaw Valley" var den første boken fra Kupper'n, og den tar for seg årene frem til sommeren 1960. Etter at karrieren var avsluttet i 1964, kom "På 'n igjen", og den tar for seg de tunge årene frem til skøyterevolusjonen og jubelsesongene 1963 og 1964.
 
Drømmen om "Kupper'n Arena"
Selv om han har gått skøyteløp i godt voksen alder, så er det en ære for undertegnede
å konstatere at Kupper'n avsluttet sin aktive skøytekarriere i min hjemby Tromsø.
Riktignok var dette to år før undertegnede var i nærheten av et fødselsnummer, og langt mindre kapabel til å beskue skøytekongen, men jeg håper å kunne ønske Kupper'n velkommen tilbake til Tromsø i 2014, til det som jeg håper skal bli et allround-VM på skøyter i en ny skøytehall, 50 år etter at han avsluttet sin aktive karriere nettopp her.
Selv om Kupper'n er Oslo-gutt, og jeg unner også Oslo en skøytehall,
vil navnet "Kupper'n Arena" klinge ekstra godt i Tromsø.
 
Vi løfter vårt glass i takknemlighet for Knut "Kupper'n" Johannesen!


 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.