Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Skøyter som rekreasjon
og naturopplevelse


Undertegnede snører på seg skøytene for en ny treningsøkt.
Oktober med speilblanke islagte vann i Finnmark. Høres ikke dette forlokkende ut når sola skinner og du i tillegg kan nyte naturen med en god matbit ved et knitrende kaffebål?

Det er igjen tid for å forberede seg til en ny skøytesesong. Mange av mine konkurrenter har allerede hørt startskuddet opp til flere ganger. Jeg tar det litt roligere og prøver å få meg meg noen fine naturopplevelser i oppkjøringen til en ny sesong. Når jeg i tillegg er så heldig å ha naturen som nærmeste nabo og det er kort vei til ulike fjellvann og skogstjern utenfor Alta, vil jeg gjerne utnytte den muligheten.

Grunne vann
Fra midten av oktober prøver jeg å finne grunne høytliggende vann med lav utskifting av rennende vann. Her legger isen seg veldig tidlig når det er kalde og klare netter. Når isen er omlag fem centimeter tykk, anser jeg den for sikker. Det betinger at isen har lagt seg uten at snøen har lavet ned samtidig. Fem centimeter høres kanskje ikke særlig mye ut, men har vannet frosset til uten at det har kommet nedbør er den klare stålisen veldig seig og hard.

Sikkerhet
Jeg bruker alltid å måle istykkelsen før jeg beveger meg utpå. I tillegg har jeg ispigger hengende rundt halsen som jeg kan bruke i tilfelle uhellet skulle være ute. Piggene er veldig lette og tar liten plass. Piggene er plassert i et hylster og kan utmerket godt være under overtrekksjakka uten at det hindre skøytebevegelsene. Det å komme seg opp av vannet uten hjelp, er nesten umulig uten å ha noe å ta tak med. I tillegg vil jeg anbefale at en har med seg en oppkveilet tjuefem meters sikkerhetsline med et lite lodd i enden. Er uhellet ut, kan lina da kastes ut på en grei måt for å få dratt opp en annen.
 
Skulle du falle igjennom isen, så prøv da å komme i svømmestilling. Få tak med isbroddene i kanten av isen, slik at du kan få dratt deg inn på sikker is ved egen hjelp. Unngå for all del steder der bekker kommer inn i vannet eller renner ut. Her er isen alltid mye tynnere.

Jeg vil ønske alle en fin skøytesesong med noen bilder fra en helg i oktober.

Familiens lille dvergsnauser tester isen.
En matbit ved et knitrende bål smaker godt både for to- og firbeinte etter endt isøkt.
Isbrodder bør alle ha med seg som skal bevege seg på islagte vann.
Etterpå er det tid for en joggetur i fjellet i selskap med en flokk reinsdyr ikke så langt unna.

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.