Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Norsk skøytesprint i 70 år


Den 31. januar 2008 kunne Per Bjørang feire sin 60 årsdag, men det var åpenbart av mindre interesse for norske redaktører og journalister. Er en norsk verdensmester på skøyter ikke verd å markere i vinterlandet Norge? Kan det være at Per Bjørang ble stemoderlig behandlet i norske medier siden hans spesialitet, skøytesprint, er blitt stemoderlig behandlet i Norge de siste årene?

70 år siden Hans Engnestangens 41,8
En klar indikator på norsk skøytesprint sitt problem, er det faktum at det den 5. februar er nøyaktig 70 år siden en nordmann satte verdensrekord på 500 meter. Riktignok tangerte
Lasse Efskind 500 meter rekorden i 1973, men Hans Egnestangen er den siste nordmann som altså har forbedret en verdensrekord på 500 meter, med sitt 41,8 løp i Davos i 1938. Det var i tillegg han selv som hadde den gamle rekorden.

60 år siden Finn Helgesens OL gull
Samme dag som Per Bjørang kom til verden, fikk Norge sin tredje og hittil siste olympiske mester på 500 meter, da Finn Helgesen, med ny olympisk rekord på 43,1 på isen i St Moritz, sikret seg klippekort i en hver skøytequiz. Helgesen er per dags dato den eldste nålevende internasjonale skøytemester fra Norge, med sine snart 89 år,
etter at Reidar Liaklev døde den 1. mars 2006.

Alv Gjestvang og Magne Thomassen
Etter Finn Helgesen sitt OL gull, har det vært Alv Gjestvang og Magne Thomassen som har gjort den beste OL-innsats på distansen. Aller nærmest var sølvvinner Thomassen i 1968, da han var bare to tideler bak vinneren Erhard Keller fra Vest Tyskland. Gjestvang er den eneste nordmann etter krigen med to olympiske medaljer på 500 meter.

Per Bjørang og Frode Rønning
Selv om både Per Bjørang og Frode Rønning måtte ta til takke med fjerde plass på 500 meter i olympisk sammenheng, kan de tross alt rose seg med verdensmestertitler i sprint-VM. Bjørang i 1974 og Rønning i 1981. Rønning er med dette vår siste internasjonale mester i skøytesprint som involverer 500 meter.

Den komplette skøytesprinter
Det var en liten periode på 90-tallet at Norge hadde en viss optimisme med tanke på skøytesprint. Både Roger Strøm og Grunde Njøs hadde utvilsomt anlegg for den korteste distansen, men problemet var at man ikke fikk Njøs til å gå like gode svinger som Strøm, og Strøm til å gå like gode langsider som Njøs. Hadde man fått dette til, hadde vi hatt ikke bare én, men to komplette skøytesprintere. Roger Strøm er vår hittil siste VM-medaljevinner på 500 meter i enkeltdistanse-VM og i sprint-VM. Begge sølvmedaljene kom i 1997. I enkeltdistanse-VM var det bare tre hundredeler som manglet på VM gull.

Etter Even Wetten, hva nå?
Den 20. januar i fjor satte Even Wetten norsk rekord på 500 meter med 35,18. Endelig var den norske rekorden atter under ett sekund dårligere enn verdensrekorden, noe den ikke hadde vært siden de sju marsdagene i 2001 da Grunde Njøs var bare 73 hundredeler bak verdensrekorden, og derfor kom det som en stor overraskelse at Wetten noen måneder senere opplyste om at han la opp. Wetten hadde tross alt forbedret sin norgesrekord to ganger etter den 20. januar, men merkelig nok var ikke dette nok til at han ville fortsette sin jakt på 34-tallet. Nå er det vel Kristoffer Fagerli Rukke og Dag Erik Kleven som må ta opp jakten på 34-tallet, før verdensrekorden kryper ned på 33-tallet.

Dersom disse to får gode rammebetingelser for skøytesprint de neste to sesongene, skal man ikke se bort fra at de vil inspirere enda yngre skøytesprintere som vil kunne få den norske rekorden ned på et nivå som gjør at Hans Engnestangens 41,8 får sin moderne avløser før vi markerer rekordens 75 årsdag den 5. februar 2013.

 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.