Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Mot tidenes beste skøyte-NM?

Det norske landslaget har imponert i sesongoppkjøringen. Til helga møtes de til kamp om NM-medaljer og plasser på verdenscuplaget.
Førstkommende lørdag og søndag starter alvoret for norske skøyteløpere. Da går NM enkeltdistanser av stabelen i Vikingskipet på Hamar med start kl. 12.00 begge dager, og med hele den norske eliten på startstreken. Lørdag er distansene 500 og 1500 for begge kjønn, søndag står 1000 for menn og kvinner samt 3000 kvinner og 5000 menn på programmet. Konkurransene forventes å være ferdig avviklet innen kl. 15.00 lørdag og 16.30 søndag.

Aldri før har et norsk mesterskap blitt arrangert så tidlig i sesongen, og aldri før har de norske landslagsløperne imponert mer med sine testresultater både på barmark og is. Det ligger an til å bli tidenes beste skøyte-NM. Bredden i toppen blant de norske mannlige løperne har vel tidligere aldri vært bedre, i alle fall i moderne tid. I dag ser det ut til at vi har 7-8 løpere som alle har kapasitet til å komme på pallen i de store internasjonale konkurransene kommende vinter.

Rotterace om World Cup-plasser
Helgas NM er det sentrale uttaksløpet for sesongens første World Cup-stevner. I november avvikles det en serie på tre World Cup-konkurranser i Nord-Amerika: Calgary, Salt Lake City og Milwaukee. Deretter flytter sirkuset over til Europa med konkurranser i Heerenveen, Torino og Inzell i desember. Disse konkurransene er helt avgjørende for uttaket til OL i Torino i februar, derfor må løpere med ambisjoner om OL-deltakelse vise klasse i disse stevnene.

Norge kan stille med 4 gutter på 500 m og 5 på de øvrige distanser i World Cup, de norske jentene har en kvote på 3 på 500/1000 og 4 på 1500/3000. Det ligger an til et rotterace om plassene på det norske laget, ikke minst på 1500 m blant gutta. Her satte den internasjonalt ukjente Holmestrand-gutten Mikael Flygind Larsen våre VM-helter Even Wetten, Petter Andersen og Rune Stordal på plass ved å vinne testløpet i Inzell på 1.48,52, en av de aller beste utendørstidene gjennom alle tider. Samtidig forbedret han sin personlige rekord satt innendørs med over 2 sekunder! I tillegg har både Eskil Ervik, Håvard Bøkko og Henrik Christiansen lyst på en plass på laget, så 1500 m for menn i Vikingskipet lørdag ligger an til å bli en skikkelig skøytethriller. Også på de øvrige distansene blir det hard kamp om plassene på World Cup-laget. Løpere utenfor landslaget som eksempelvis Morten Stordal, Sverre Haugli, Preben Kristensen, Øyvind Gravem, Mari Hemmer og Tine Køpke har alle ambisjoner om å kjempe om en plass på våre representasjonslag, og Reidar Borgersen har kanskje lyst til å utfordre tvillingbror Odd om en plass på 5000m-laget? Eller er det kanskje duket for en virkelig stor oddsbombe fra en av mange seriøst satsende utøvere fra regionslagene?

Nye rekorder?
Mesterskapsrekordene for NM enkeltdistanser vil forhåpentligvis få seg et kraftig puff nedover på de aller fleste distansene i helga. I tillegg er det noen som snakker om norske rekorder, ikke minst landslagstrener Peter Mueller. Ikke bare Øystein Grødum, men også Lasse Sætre og Eskil Ervik (bildet), vet at banerekorden på 5000 m har Gianni Romme på 6.19,06 og alle husker Grødums norske rekord på 6.16,74 fra Berlin for et år siden. Maren Haugli har Annette Tønsbergs norske rekord på 3000 (4.12,92 i Calgary i mars 1998) i kikkerten. Søstrene Anette og Hedvig Bjelkevik satser på å utfordre mesterskapsrekordene på de korteste distansene, og kanskje utfordre Maren i kampen om 3000 m-rekorden?

Yngst og eldst i NM – to spreke Larvik-jenter
Skøyteforbundet har gitt grønt lys for NM-start til 27 kvinner og 45 menn, totalt 72 løpere. Antall kvinnelige løpere er gledelig høyt, atskillig høyere enn det som var kalkulert på forhånd. Selv om bredden i toppen av norsk kvinehurtigløp ikke på noen måte kan sammenlignes med mennene, er antallet talenter i de yngre årsklassene bedre enn på mange år. 11 av de uttatte jentene er juniorer, og yngst av alle er IF Frams 14-årige Julie Lund Rauan, et langdistansetalent som tok en flott 3. plass på 3000 m i konkurranse med langt eldre jenter i Norgescupåpningen for knapt to uker siden. Eldst blant deltakerne er en annen Larvik-jenter: vår OL-vinner fra Lake Placid 1980, Bjørg Eva Jensen. Bjørg Eva er i en alder av 45 år fortsatt en habil skøyteløper, selv om ambisjonene ikke er de samme som for 25 år siden.

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.