Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Chad Hedrick fikk årets «Oscar»

Under verdenscup-stevnet på Hamar i helgen ble Chad Hedrick tildelt årets Oscar-trofé. Det var Ådne Søndrål som foretok overrekkelsen på vegne av Oscar-komiteen i OSK.

Komiteen la spesiell vekt på at Chad Hedrick vant VM-tittelen mindre enn ett år etter at han debuterte i internasjonale skøytekonkurranser, og at han i sitt aller første allround-VM ble den første ikke-nederlender på ti år til å vinne VM-tittelen. Allround-VM 2004 var det resultatmessig beste i skøytehistorien med fem løpere under gjeldende verdensrekord, som var satt av nederlenderen Mark Tuitert da han vant EM foran tre landsmenn i Heerenveen fem uker tidligere.


På Hamar tok Hedrick en overraskende ledelse etter første dags løp, da han ble nr 5 på 500m og nr 2 på 5000m. Etter en 5. plass på 1500m falt han ned til 3. plass i sammendraget, bak Shani Davis og Mark Tuitert. Selv om begge dermed fikk fordelen av å gå i senere par enn Hedrick på 10000m, var både de og Hedricks parkamerat, 5000m-vinneren Carl Verheijen, sjanseløse i sine forsøk på å forhindre at VM-debutanten gikk til topps.


Med tidene 36,49 – 6.20,69 – 1.47,51 – 13.21,67 oppnådde Hedrick poengsummen 150.478 – over ett tidspoengs forbedring av verdensrekorden.


Chad Hedrick ble født i Texas 17. april 1977. Innen han i 2003 presenterte seg for det internasjonale skøytepublikum, hadde han samlet seg ikke mindre enn 50 VM-titler på rulleskøyter. Inspirert av landsmannen Derek Parras suksessrike overgang fra denne sporten til olympisk skøytemester i Salt Lake City 2002, var det ambisjoner om gullmedaljer i Torino 2006 som fikk også Hedrick til å satse på en skøytekarrière på is. Hedrick er allerede blant de største OL-favorittene på langdistansene, og under enkeltdistanse-VM i Seoul i mars ble han den aller første ikke-nederlender som vant VM-tittelen på 5000 meter.


Chad Hedrick er den tredje løper fra USA som er blitt tildelt Oscar-statuetten. Tidligere vinnere fra USA er den tredobbelte olympiamester på 500m, Bonnie Blair (statuettvinner 1992), og Eric Heiden, som ble statuettvinner for fjerde år på rad etter at han tok gull på samtlige fem distanser i OL 1980.


Oscar-statuetten, til minne om skøytekongen Oscar Mathisen (1888-1954), er siden 1959 blitt utdelt av Oslo Skøiteklub til den løper som står for sesongens største skøytebragd. Statuetten er en miniatyr av billedhuggeren Arne Durbans statue av Oscar Mathisen, som er plassert utenfor Frogner Stadion.


Statuetten tildeles av en komite bestående av hurtigløpslederne og –statistikerne Tron Espeli og Magne Teigen, journalist Nina Farstad (NTB), kommentator og tidligere Oscar-vinner Ådne Søndrål (NRK) og OSKs leder Hasse Farstad.

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.