Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Oscarstatuetten 2005
tildelt Shani Davis

Oslo Skøiteklub har besluttet at Oscar-statuetten for sesongen 2004-05 tildeles Shani Davis for hans seier i allround-VM i Moskva 5.-6. februar.

I fjorårets VM på Hamar tok Davis en overraskende sølvmedalje bak landsmannen Chad Hedrick, som da ble første ikke-nederlandske allround-verdensmester på 10 år.

I Moskva skaffet Davis seg et avgjørende forsprang på konkurrentene med sin overlegne seier på 1500m. Hver av de tre nederlandske medaljekandidatene ble slått med 2,5 sekunder eller mer, slik at tittelforsvareren Chad Hedrick stod igjen som eneste reelle utfordrer før det avsluttende milløpet.

Også i forrige allround-VM hadde Davis ledet sammenlagt etter tre distanser, men på Krylatskoye stadion i Moskva 2005 var det aldri tvil om at han ville være i stand til å beholde ledelsen gjennom 10.000-meteren.

Davis stilte som en av favorittene i Moskva, etter at han fire uker tidligere hadde satt nye verdensrekorder både på 1500m og sammenlagt under den nord-amerikanske VM-kvalifiseringen i Salt Lake City. Men han stilte også som en (i ordets rette betydning) outsider, siden han ikke hadde deltatt i en eneste verdenscupkonkurranse gjennom hele sesongen.

Han viste sine kvaliteter i sprint-VM to uker tidligere, der han ble nr 7 sammenlagt etter andreplasser på begge 1000-metrene. Davis’ originale sesongopplegg skyldtes hans entusiasme og ambisjoner i forhold til en annen skøytegren, kortbaneløp. Davis oppnådde også denne sesongen gode resultater både i verdenscup og lag-VM i denne grenen, og han sikter mot å kvalifisere seg for deltagelse i begge skøytegrenene under neste års Olympiske vinterleker i Torino.

Shani Davis ble født i Chicago 13. august 1982. Han har deltatt i tre junior-VM, og begge de to første gangene kom han blant de 10 beste sammenlagt. I Collalbo 2002 gikk han glipp av en medalje da han ble diskvalifisert for kluss i vekslingen på den avsluttende distansen, etter at han hadde vunnet 1500m. De tre siste år har han vunnet Nord-Amerika-kvalfiseringen for allround-VM. Etter en litt skuffende VM-debut i 2003 tok han altså VM-sølv i fjor – også da etter en oppsiktvekkende 1500m, på ny banerekord i Vikingskipet.

Shani Davis er den fjerde løper fra USA som er blitt tildelt Oscar-statuetten. Tidligere vinnere fra USA er fjorårets allround-verdensmester Chad Hedrick, den tredobbelte olympiamester på 500m, Bonnie Blair (statuettvinner 1992), og Eric Heiden, som ble statuettvinner for fjerde år på rad etter at han tok gull på samtlige 5 distanser i OL 1980.

Oscar-statuetten, til minne om skøytekongen Oscar Mathisen (1888-1954), er siden 1959 blitt utdelt av Oslo Skøiteklub som en erkjentlighet av sesongens største skøytebragd. Statuetten er en miniatyr av billedhuggeren Arne Durbans statue av Oscar Mathisen, som er plassert utenfor Frogner Stadion.

Komiteen for utdeling av Oscar-statuetten 2005 har bestått av:
Hasse Farstad, Tron Espeli, Nina Farstad, Ådne Søndrål og Magne Teigen.

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.