Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

80 år på glattisen

– Du kan aldri møte fremtiden uten å ha med deg fortiden, sa forfatter Jonny Hansen da hans nye bok «80 år på glattisen» ble presentert i Tromsø i dag. Jonny Hansen – en gang selv en lovende skøyteløper i Tromsø skøyteklubb – har nedtegnet et meget viktig stykke historie. Viktig for Tromsø Skøyteklubb og viktig for norsk skøytesport. Samtidig et særdeles viktig kulturhistorisk dokument med adresse langt utenfor skøytemiljøet.

Jonny Hansen (bildet) tar ikke bare for seg det som har skjedd innen Tromsø Skøyteklubb fra 1924 og fram til i dag. Historien starter så langt tilbake som i 1840, da det handlet om «at fara à isleggium», og vi er innom Theodor Jebsen som var Tromsø sin første skøytestjerne på slutten av 1800-tallet. En av dem som var med på å stifte Tromsø Skøyteklubb i 1924 var Anny Buresund, og hennes store innsats for skøytesporten vies svært hederlig omtale i boken. Det samme gjelder mangeårig skøyteløper og sentral leder Magnus Lorentsen.

Ut over 60-, 70-, 80-, 90- tallet, samt i det nye århundret, kan vi lese om legendariske skøytenavn som Nils Aaness, Svein Erik Sogge, Evgenij Grishin, Heidi Hansen, Franz Krienbühl, Leif Ludvig Hansen, Knut Arild Kvalheim, Maria Tollefsen og Geir Hestad. Sprint-VM i 1990 og flere gode NM-arrangement i Tromsø dokumenteres med tekst og bilder gjennom den interessante boken.

Boken tar også opp kontroversielle saker. For eksempel konflikter med ledelsen i skøyteforbundet på 50-tallet og splittelser i to klubber på 80- og 90-tallet. Hele 365 personer er omtalt i boken, som også inneholder en imponerende og komplett statistikkdel. Boken består av 271 sider med spennende skøytehistorie, og vil være en garantert «slager» for alle som er opptatt av idrett, kultur og historie.

Tromsø Skøyteklubb selger boken for kr. 250,-, og den kan bestilles via e-post til jorgvi@start.no

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.