Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Skøytekongeriket er i siget!

Det er hyggelig å være norsk skøytesupporter om dagen. At en kar som Grødum til de grader får fart på jerna, er nesten som en drøm. At Håvard Bøkko sklir inn i verdenseliten allerede som syttenåring, er kanskje enda mer forbløffende. At vi får den gode, gamle, gærne Finn på ledersiden hadde man heller ikke vært i nærheten av å tro da isen smeltet i våres. At Mueller hadde en begredelig sesong sist vinter, kunne de fleste av oss skrive på uhellskontoen, skjønt usikkerheten lå og gnagde temmelig åpenlyst hos flere av oss ettersom sesongen skred fram. Vi tenkte noen tanker som kanskje ikke er helt egnet på trykk - men så er jo tross alt dette en nettside :-)

 

Derfor: Tanker som at iallfall noen av løperne bare ikke hadde kapasiteten, at man ikke er best når det gjelder, at man rett og slett ikke takler konkurranser og faktisk ikke liker å konkurrere fordi det innebærer en risiko...Kort sagt: Er majoriteten i det norske laget noen "pingler" - ja det var faktisk noe av det som red oss som en mental mare en gang for mange, mange uker og måneder siden. Kanskje også Peter bare var en "skindeep american" når alt kom til alt???
 

Lykkeligvis glemte vi iallfall noen av alle disse dystre tankerekkene en gang på forsommeren. Kanskje herr Aamodt kunne bringe liv i leiren på sin måte også? Vi må innrømme at tanker som "hvorfor velger han å satse på skøytesporten", plaget oss en smule, men de falt nå heldigvis til ro - særlig etter uttalelsen om at "skøyter må bli mer sexy!" Da skulle det i det minste ikke mangle på sigarføring og show i tiden framover.
Vi skrev høst og oktober. Øystein tråkket til i Inzell både en og to ganger. Var det virkelig Grødum som gikk så fort? Altså, selve treigingen fra Arendal? Jo, så men - og Eskil gikk da rimelig anstendig han også. Resten er historie, vil bare berømme Erviken for ny pers på 5000m - og det i november måned!
 

Uttakskriterier er noe som har vært tildels heftig debattert i lang tid. Det har både vært en debatt om å fylle kvotene og frustrasjon rundt forutsigbarhet og rettferdighet, særlig i forholdet mellom kvinnelige og mannlige løpere. Jeg tror det er riktig å minne om at de fleste av oss synes at jentene har blitt stemoderlig behandlet historisk sett. Nå synes det imidlertid at det også her har foregått en endring i tankegangen. Uttakskriteriene er nok vel så strenge som før, men samtidig ser man en gryende åpning for justeringer underveis - noe som oppleves svært gledelig. At Maren Haugli likevel går 3000m i Berlin selv om hun på NSFs nettsider kun er uttatt til lagtempo, ja det er minst sagt gledelig. At Preben Kristensen fortsatt kan bli vurdert for 10000 i Heerenveen dersom han gjør gode løp i Bergen er også et godt eksempel ( BTnett 19.11).


At Hedvig likevel får gå 1500m i Berlin synes helt greit, men strengt tatt er man vel da ikke helt tro mot forutsetningen om å bli blant de 20-25 beste.


Filosofien er jo - man berømmer den åpne kommunikasjonen - at verdenscup skal være prestasjon, ikke læring (Aamodt på NRK1, 13.11). Akkurat det er jeg, etter en viss betenkningstid, enig i. Dette er også Preben Kristensen inne på (BTnett19.11) når han sier: "- Men jeg drar ikke dit (til Heerenveen) uten at jeg føler at jeg har kontroll og at ting stemmer. For det vil ikke være gunstig å reise til Nederland og få enda en trøkk i trynet. Da er det bedre at jeg blir hjemme og finpusser teknikk sammen med treneren min."
 

Unntaket, slik jeg ser det, er når verdenscupen foregår på hjemmebane, og vi har løpere som gjerne vil prøve seg i en slik konkurranse. Skal vi tro skøytelederne vil ikke dette være noen problemstilling på litt lengre sikt. "I 2010 har vi full kvote og verdens beste kvinnelag" (Aamodt på NRK1, 13.11), og med en Håvard Bøkko 10 kg tyngre og like teknisk, vil vi igjen få en allroundverdensmester på ovalen. Vi bør altså gå meget lyse tider i møte.

 

For optimistisk? Tja, man skal jo ikke være nettopp det i kongeriket, men ærlig talt: "har vi noe å tape?" Jeg tilhører dem som etter hvert har fått klokketro på Peter og Finn. La gutta få arbeidsro i lang, lang tid framover. Det ser jo ut som de allerede har truffet spikeren på hodet både hva trening, organisering og lagbygging angår. Nå skal angivelig de ulike skøyteleirene ha begynt å trekke i samme retning igjen også (Aftenposten nett 31.10). Det står nok blant andre en viss herr Aamodt bak dette.
 

Mediene har også vist sin gryende interesse igjen. Det er vel ikke så rart egentlig; skøyter er og blir en del av den norske folkesjela. Men, vi er helt avhengig av å gjøre det bra, meget bra - og over tid. Fri og bevare oss for skippertaksmentaliteten, og det er antakelig det Peter, Finn og andre nettopp er i ferd med å gjøre.


Joda, det ser lysere ut enn på lenge. Det eneste som står i stampe er visst en skikkelig fornyelse av verdenscupen, men det får bli en annen skål. Krystallkulen sier nå likevel at det vinker en verdensrekord nettopp i verdenscupen rundt neste sving. Den kommer nok i "Mekka" allerede kommende helg og utføres av en løper med rød fantomdrakt på.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.