Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Skøyter i media
Kommentar til Espetvedt

Rune-M. Espetvedt tar i sitt debattinnlegg 25. august opp skøytesportens eksponering i TV, og sier at ”I dag har Norges Skøyteforbund et unikt produkt å selge til mediene”.
Dette er ikke tilfelle, det er det internasjonale skøyteforbundet (ISU) som sitter på alle rettigheter til EM, VM og World Cup-stevner, også de som arrangeres i Norge. ISU har løpende avtaler med EBU (den europeiske kringkastningsunionen) for EM og VM, og gjennom sitt EBU-medlemskap har NRK rettigheter til disse stevnene, noe de selvsagt benytter seg av.
 
Når det gjelder World Cup, så jobber ISU med å selge senderettigheter til ulike nasjonale og internasjonale TV-selskaper, heri inkludert Eurosport og NRK. Forbundet prøver etter beste evne å påvirke NRK til å kjøpe rettigheter til World Cup-stevner, men vi opptrer altså ikke som selgere.

NSF har en 2-årsavtale med NRK som løper fram til våren 2006. Vi skal reforhandle denne avtalen i løpet av kommende sesong. Hovedinnholdet i NSFs avtale med NRK går på å sikre at NRK blir ”host producer” når vi arrangerer internasjonale mesterskap og World Cup-stevner i Norge. Får vi ikke dette til, vil vi ikke få tildelt internasjonale arrangementer fra ISU. Det vi kan selge til NRK er rettigheter (ikke plikt) til å vise NM/nasjonale løp, og det sier seg selv at dette ikke er noe spesielt unikt produkt.

Skisporten har noe annerledes rettighetsforhold. Her er det Norges Skiforbund som sitter på nasjonale og internasjonale rettigheter til storinternasjonale begivenheter arrangert i Norge. De har dermed et helt annet produkt å selge NRK enn det vi har.

Når det gjelder pengene rettighetssalget innbringer, så stikker FIS (det internasjonale skiforbundet) av med en god del av de midlene skiforbundet forhandler fram gjennom sin avtale med NRK. De får ingen rettighetspenger fra FIS. For skøytesporten er det motsatt, her overfører ISU penger for salg av TV-rettighetene til hvert enkelt arrangørland.

Når Espetvedt er misfornøyd med eksponeringen av skøytesporten i norsk fjernsyn, så har dette altså ingen sammenheng med dårlig salgsarbeid fra Norges Skøyteforbunds side.


(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.