Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

World Cup-programmet

Jeg er enig med Bjerknes (20.02.05) som påpeker amerikanerens helårsprogram. Riktignok kan vi gjøre egne ting, men hyppigheten av konkurranser er altfor mager. I virkeligheten har hurtigløp 3 små sesonger: Den første i november, den andre i begynnelsen av januar (EM) og den tredje i februar/mars. World Cup allround har pause fra november til siste helg i januar! Mye av denne tiden brukes til trening for å vedlikeholde opparbeidet nivå. Fart og bedre teknikk forbedres best gjennom konkurranser.
 
Skøytesportens status hos publikum og sponsorer er avhengig av mediene. Med lange pauser uten internasjonale stevner, blir skøytesporten uten interesse for mediene, publikum og sponsorer. Rekrutteringen til sporten blir etter hvert svært begrenset. Hollenderne ønsker muligens å beholde internasjonalt hurtigløp som en hollandsk begivenhet. Dette er ikke sporten tjent med. Ski-idrettene forstod behovet for hyppigere World Cup-løp for å få nytt publikum, flere sponsorer og mye mer sendetid hos tv-stasjonene. World Cup hurtigløp sitter fremdeles fast i limet sitt. World Cup i 1981 var hyppigere arrangert enn dagens World Cup.
 
Norge har vært like unnfallende som Nederland. Da world cup sprint startet i desember, valgte Norge kun å sende 2 herreløpere. Forbundet hadde ikke tro på løperne våre og hadde ingen ambisjoner i world cup. Resultatet av dette var at av tre aktuelle (Petter Andersen, Even Wetten og Rune Stordal), måtte årets verdensmester Rune Stordal holde seg hjemme. Dette selv om han åpenbart kunne tatt mange WC-poeng på 1000m! Denne prioriteringen førte også til at han etter hvert ikke var kvalifisert for VM-enkeltdistanser på 1000m – en distanse han uten tvil kunne tatt medalje på. Konklusjonen blir latterlig: Du må være i superform i november for å få starte i mars. 10.000m er et annet håpløst eksempel. Kun én eneste 10.000m i World Cup (november) før finalen siste helg i februar. Dagens cup-program er nesten en sportslig parodi. Dette forstår mediene, publikum (det skøyteinteresserte publikummet – ikke festdeltakerne som hadde vært til stede ved et hvilket som helst festarrangement) og sponsorene.
 
I mellomtiden ( inntil de nye anleggene i Russland, Kina og andre steder gir ny rekruttering ) fortsetter «Den etablerte hurtigløpssporten» å studere navlen sin.


(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.