Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Uttak til junior-VM og kriterier

Jeg synes Arne Borgersen går noe langt når han forlanger sportssjef Aamodts avgang på grunn av sitt manglende uttak av jenter til junior-VM. En sportssjef har visse vedtatte uttakskriterier å holde seg til, og der står det svart på hvitt at løpere må ha en sjanse til å komme blant de 20-25 beste for å bli uttatt, og dette har vært offentlig kjent i snart et halvt år.
 
Under fjorårets junior-VM i Seinäjoki (utendørs kunstis, sammenlignbare forhold som under årets junior-NM i Trondheim) hadde nr. 24 på 1500 m kvinner 2.14,00 – våre 3 beste juniorjenter i Trondheim lå fra 2 til 3,5 sekunder bak. Av de påmeldte juniorene til årets VM i Erfurt har 29 løpere bedre årsbestetid på 1500 m enn den beste av våre (2.10,80), de to andre aktuelle kandidater ville havnet mellom 35 og 40 på samme liste.
Arne, studer resultatlistene fra junior-VM i fjor og se realitetene i øynene. Eller se på resultatene fra juniorklassen for jenter i landskampen mot Nederland og Tyskland i januar i år. Synes du fortsatt at uttaket er preget av uforutsigbarhet sett i forhold til kriteriene?
 
Jeg tror ikke vi fremmer norsk kvinnehurtigløp ved å ikke stille krav. Og hvis en sportssjef hadde fraveket de vedtatte uttakskriteriene ved å ta ut jenter til junior-VM hadde det etter min mening vært all grunn til å antyde hans avgang…

Jeg er imidlertid optimist med tanke på framtida for norsk kvinnehurtigløp. Vi har aldri før hatt så god bredde i den nasjonale toppen i aldersgruppen fra 14 til 17 år blant norske skøytejenter som akkurat nå. Mitt råd til sportssjefen vil være å plukke ut 8-12 jenter fra denne gruppa og gi dem et sentralt godt treningsfaglig tilbud. Første delmål burde være deltakelse i junior-VM om et år eller kanskje to, mens det langsiktige målet bør være å frembringe nye norske skøytejenter til internasjonalt nivå om 4-6 år. Den sjansen har vi nå!

Det hadde sikkert vært populært å ta ut 2-3 jenter til årets junior-VM til tross for kriteriene, men utviklingsfremmende…? Jeg mener nei.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.