Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Kommentar til Terje B.

Når Hansen åpner sitt innlegg med å hevde at svaret på mitt spørsmål ”Hva vurderer du som beste resultat i et allround-VM av en 12. plass sammenlagt etter fire løp enn la oss si 15. plass etter 3 distanser, men ikke kvalifisert til 10000 m?” ikke er opplagt, så setter jeg det på kontoen for ”uheldig retorikk”, siden alle vet at en 12. plass sammenlagt også gir verdensdelskvote for neste års VM.
 
Men når Hansen kommer med en del påstander i forhold til kvoter som mildest talt er misvisende og feilaktige, finner jeg grunn til å protestere. Hansen konkluderer sitt innlegg med følgende bombastiske utsagn:

”Mueller og Aamodt har valgt å prioritere (og Gjerde forsvarer) kortsiktige mål (distansemedaljer og eventuelt milkvalifisering) på bekostning av langsiktige mål (kvoter til senere mesterskap).”

En særdeles dristig påstand etter en sesong hvor Norge har skaffet seg kvoteplasser som er bedre enn noen gang etter vi fikk den nye VM-ordningen for 7 år siden! Man kan være uenig i Muellers utsagn til Dagsavisen som flere har trukket fram (med forbehold for at er blitt riktig forstått av journalisten), jeg er det. Men at dette har noe med kvoteplasser å gjøre, er over min forstand. Medaljer på langdistansene og milkvalifisering vil i 99% av tilfellene bety kvoteplasser! Hvor ligger den eventuelle motsetningen?

Videre skriver Hansen:

”EM-uttaket satte både norske VM-plasser og neste års EM-kvote i fare. At det gikk bra, skyldtes nederlandsk formsvikt.”

Hadde Hansen tatt seg bryet med å sjekke EM-resultatene håper jeg at han har oppdaget et påstanden er direkte feil. Jeg håper at påstanden er fremsatt mot bedre vitende.
 
Ad EM-kvote: Lasse Sætre ble 8. mann sammenlagt i EM som vår tredje beste løper. Tre nederlendere var bak ham på resultatlista. Hvis vi forutsetter at alle 3 hadde slått Lasse sammenlagt, ville han blitt nr. 11 og sikret Norge 4 plasser i neste års EM, og det med over ett tidspoengs margin!
 
Ad. VM-kvote: Øystein Grødum ble nr. 13 i EM og sikret Norge 4 mann til VM. Han slo en nederlender, Gianni Romme. Hvis Romme i 1998-form hadde blitt Europamester, ville likevel Grødum ha sikret Norge 4 mann til VM! Italia hadde da mistet en plass, og selv Polen (Niedzwiedzki) ville ha klart sin andre VM-plass bak Grødum! Hva er dette for slags logikk? Og det var ikke et eneste fall under EM, så noen Skobrev-teori er vel heller ikke mulig, eller?
 
I motsetning til Hansen er jeg faktisk meget fornøyd med det våre løpere presterte under EM på Hamar, uansett ”nederlandsk formsvikt”. Men for å si med dikteren: Til lags åt alle kan ingen gjera…

En annen Hansen-påstand:

”Også Grødums plass var utsatt; hadde løpere som Bob de Jong, Arne Dankers og Steven Elm gjort jobben sin, ville vi bare hatt 2 nordmenn i ”finalen” og bare to blant dem som avgjorde neste års deltakerkvote.”


Nok en gang gjør Hansen ”nederlandsk formsvikt” til et poeng i sitt resonnement. OK, Bob de Jong skuffet. Men at Dankers og Elm ”ikke gjorde jobben sin” er en ganske oppsiktvekkende påstand. For å ta Dankers først: Han er en løper som må stole på sine langdistanseferdigheter for å kvalifisere seg til 10000 m. Han satte faktisk pers på 500 m med 37,86 i VM! På 5000 m ble han nr. 8, mellom Sætre og Bøkko, noe som ikke kan sies å være noen sensasjon eller skuffelse . Bortsett fra i OL, hvor Øystein og Lasse gikk dårlig, det er vi alle enige om, har Dankers stort sett ligget bak de to norske. Under WCup-finalen like før VM slo Øystein ham, og Lasse hadde også slått ham klart hvis han ikke hadde falt på sisterunder.
 
Steven Elm overrasket de fleste i VM med pers på 500 med halvsekundet, og en meget god 1500 m under VM. Hans 5000 var egentlig som forventet, glem ikke at han ble slått av nordmennene på distansen i Torino med ca. 15 sekunder, nå var differansen omtrent den samme. Ikke vet jeg hvilke jobbkrav Hansen stiller til canadiske løpere, men for meg var faktisk Elms 9, plass etter 3 løp en overraskelse!
 
Lasses 10000 m-plass var selvsagt i fare, og jeg er enig i at hvis Skobrev hadde holdt seg på beina ville sannsynligvis 10000-plassen gått fløyten. Men hvis Hansen tror det er selvsagt at alle nordmenn skulle kvalifisere seg til 10000 m uten problemer, så er det etter min mening en stor feilvurdering. Og mener han med dette å si at Lasse ikke burde blitt tatt ut til VM?
 
Jeg hadde blitt fornøyd om 3 av våre kom med, vi fikk fire og det er flott!
Og selv om Skobrev hadde stått og de Jong hadde gått bra, så vil etter det jeg kan se Grødums 10000 m plass ikke vært i fare. Da måtte i så fall begge hadde slått ØG på 5000 m, og hvorfor skulle Skobrev klare det når han ikke en gang klarte det i OL, for å fortsette på Hansens dersom-hvis-såfremt-ifall-argumentasjon. Jeg imøteser gjerne Hansens mer detaljerte argumentasjon på hvordan en stående Skobrev og en pigg de Jong kunne ha fratatt Øystein 10000 m-plassen. Jeg venter i spenning…

Jeg har ikke blandet meg opp i EM-uttaket, men skulle jeg fra mitt skrivebord tatt ut laget hadde det nok blitt Borgersen i stedet for Grødum. Men jeg innrømmer samtidig at herrene Mueller og Aamodt har langt bedre forutsetning en meg for å vurdere løpernes kapasitet (og der tror jeg jeg stiller på like fot med Hansen og andre kritikere). Miljøet rundt Odd er selvsagt i sin fulle rett til å hevde at uttaket var galt, like mye som Arendal-miljøet er i sin fulle rett til å hevde at uttaket var riktig. Men den krisemaksimering det legges opp til med uttrykk som ”skandale” og utsagn om at Aamodt/Mueller må gå blir for meg i meste laget.

Odd Borgersen er en sympatisk idrettsutøver som jeg ønsker alt godt og som jeg inderlig håper slår til med sterke løp i Calgary i de nærmeste dagene, slik at han får en inspirerende avslutning på sesongen. Han har vært et viktig medlem av verdens beste mannlige 5-mannslag på langdistansene denne sesongen. Klarer vi å holde denne posisjonen neste år skal vi være mer enn fornøyd. Når nå Lasse gir seg, er det fritt fram for nye løpere, både i allround- og langdistansesammenheng. Vi har fulle kvoter både i EM og i World Cup! Så heia Henrik, Olav, Sverre og alle dere andre!
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.