Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

EM-uttaket

Selv om det kanskje har ligget i kortene siden NSF ikke tok ut EM-laget umiddelbart etter NM, er jeg blant dem som reagerte med forferdelse over at Øystein Grødum ble foretrukket fremfor Odd Borgersen til EM. Først og fremst reagerte jeg på den urett som er gjort overfor en løper som har utviklet seg til å bli en allrounder av godt internasjonalt format, kanskje på bekostning av det som kunne blitt en OL-plass på langdistansene. At Odd med sin soleklare tredjeplass i NM er klart kvalifisert, kan det ikke herske tvil om. At han slo Eskil Ervik sammenlagt i sprint-NM burde jo ha gjort kandidaturet enda klarere. Nettopp det faktum at Odd Borgersen ikke er kvalifisert på noen distanse i OL, tilsier at deltagelse i EM ville vært en stor oppmuntring for en løper som trolig har mye å gå på før han har oppnådd sitt maksimale potensiale.
 
Uttaket synes også dumt taktisk. Europa har 14 løpere med til VM i Calgary senere i vinter. Norge må ha 3 løpere blant de 12 beste i EM for å få full kvote i EM neste år. Jeg er overbevist om at Odd ihvertfall ville ha kommet inn blant de 14, høyst sannsynlig også blant de 12. Odd Borgersen har også vært langt mer stabil i prestasjonene denne vinteren enn både Øystein Grødum og Lasse Sætre. På en svak dag kan vi risikere at både Øystein og Lasse faller utenfor kriteriene for å sikre kvoter til VM og neste års EM (håper dette scenariet ikke slår til). Argumentasjonen om at EM skal være ”trening” for Øystein frem til OL har jeg liten sans for. Det må være andre måter å teste OL-formen på.
 
Kritikken av uttaket vil sannsynligvis forstumme hvis Øystein skulle finne toppformen og f.eks. sette verdensrekord på 10.000 meter. En viss parallell kan trekkes til NM-EM 2000 da Ådne Søndrål ble tatt ut istedenfor Lasse Sætre og kvitterte for uttaket med å vinne både 500 og 1500 meter. Den gangen var Ådne vår største profil og det var en viss forståelse for at han måtte på EM-laget for å skape blest om mesterskapet. Et slikt hensyn skulle ikke være nødvendig denne gangen ettersom vi har et langt mer slagkraftig lag i utgangspunktet. Eskil Ervik og Håvard Bøkko er løperne som er på alles lepper nå i dagene før mesterskapet.

Jeg ønsker for øvrig Geithus IL lykke til med det tekniske arrangementet av EM. Jeg er sikker på at det er i de beste hender.


(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.