Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Uttak og kriterier

Debatten går om uttaket til junior-VM og snart får vi vel en like het debatt, for ikke å si krangle, om uttaket til VM allround. Som vanlig glimrer forbundets representanter med sitt fravær, med ett unntak. Sara Hemmer har nok rett i at vi trenger et forum. Det at vi setter opp altfor strenge kriterier og unnlater å bruke de sjansene vi får til å sende løpere til verdenscuper og mesterskap er noe de fleste har imot. Likevel går det år etter år uten at vi får gjort noe med det, så det ser avgjort ut til å være noe i veien med
beslutningsprosessen.

Disse kriteriene har også blitt fraveket så ofte, altså også i inneværende sesong, at når de med ett skal praktiseres så strengt, virker det som et slag i trynet på de det går utover. Lite utviklende. Litt for typisk også at det er jenter det skal gå utover. Som et minstemål burde iallfall mesteren fått dra.

Årets juniorjenter er ikke så dårlige at vi bare må hive dem vekk og vente på at det skal dukke opp noen bedre. Det kan godt hende vi har større talenter i de yngre klassene, men jeg lurer på hvor motiverende det er for dem å se hvilken behandling de eldre kollegene deres får. Jeg synes også Arilds forsøk på dokumentasjon er  misvisende. Tall er tall, men når tider fra Hamar sammenliknes med Berlin, Collalbo, Erfurt og andre raske baner er det noe galt. I Seinäjoki i fjor var det gode lavlands utendørsforhold og det ble
satt flere juniorbestenoteringer for slike baner. Forholdene på Leangen var også gode og de beste jentetidene der tilsvarte 28.-plasser i Seinäjoki, som ikke er langt unna kriteriet.

Hvis noen tålmodig kunne forklare meg hvordan det ville skade disse jentene å delta i mesterskap, ville jeg antakelig ikke satt så veldig pris på det allikevel, for forklaringen ville vært feil. For eksempel ble Maren Haugli, som sikret seg to 40.-plasser og en 31.-plass i juniormesterskapet da hun var på deres alder, nylig nr. 3 i verdenscupen på 3000 m. Det er ikke dårlig. Så teorien om at de ville legge seg til dårlige vaner med å hente hjem 28.-plasser i et VM holder ikke stikk, hvis det er det det går på. Til dere i NSF: husk hva forbundet er til for. Formålsparagrafen sier at dere skal fremme skøytesporten. Da bør dere være på løpernes side, og ikke opptre som motstandere.

Uansett vil jeg ønske lykke til for Håvard og de andre i Erfurt, og likeså til dem som sitter og prøver å sette sammen et godt og riktig VM-lag til oss.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.