Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Norgescupen i krise?

Vi må vel si at norgescupen er i krise når det ikke er noen andre enn OSK, Arendal, Kongsberg og Savalen som påtar seg å arrangere den her i landet utenom Hamar. Årsaken er vel som det er diskutert her før at utendørsarrangører har vanskelig for å trekke løpere med tilhørende startpenger slik at arrangementet kan bli tungt å bære økonomisk. Det
som finnes igjen av livskraftige arrangører ellers nøyer seg med å arrangere lokale gutte- og jentestevner i stedet og venter på en anledning til å påta seg et skikkelig mesterskap. Men kan vi opprettholde et utvalg av levedyktige arrangører på denne måten?

Vi må tenke på om vi skal beholde denne norgescupen. Hva skal den fungere som? Et tilbud til løpere i senior- og juniorklassen som har ambisjoner utover det rent lokale? Ikke noe mer? Det kan bli litt fattigslig. Var ikke noe av hensikten opprinnelig også å holde liv i arrangørstaber rundt omkring i landet? Det er ikke noe mindre behov for det i dag, skulle jeg tru. Da må den gjøres mer attraktiv, både for løpere og (dermed) for arrangører.

Forskjellige tiltak kan tenkes, mer eller mindre gjennomførbare:

  • Store pengepremier. Det kan vi drømme om. Neste gang vi forhandler med en mulig hovedsponer, gjør vi vedkommende oppmerksom på den store betydningen norgescupen har for rekrutteringa, og ber om å få en god pott avsatt til pengepremier. Greit? Inviter Røkke til åpninga av kunstisbanen i Kristiansund.
  • Lagkonkurranser, ikke bare som forfølgelsesløp, men også lagmessig sammendrag av distansepoengene. Skøyteløpere er i prinsippet individualister, men i praksis er det alltid litt mer inspirerende å kunne gjøre en viss innsats for laget. Uteblir man fra en cup, blir også laget skadelidende.
  • Gruppeinndeling med opprykk. Opprykkskampen kan virke inspirerende. Samtidig kan B-gruppen få tilbud som er bedre tilpassa mosjonister enn hva tilfellet er i dag.
  • NM-kvalifisering. Se også innlegget mitt den 23. mars i år. Hvis NM-deltakelsen avhenger av N-cupinnsatsen, vil det gjøre underverker for deltakelsen. Ideelt ser jeg for meg et sesongopplegg med NM allround i desember der cupene før dette er allroundcuper som kvalifiserer til mesterskapet. Tilsvarende er sprint-NM i januar eller februar med mellomliggende cuper som kvalifisering. NM enkeltdistanser kan så være sesongavslutning med den neste mellomliggende gruppen av cuper som kvalifisering. Jeg trur den beste plasseringa av NM enkeltdistanser vil være uka etter VM enkeltdistanser. Med nyslåtte medaljevinnere på plass (det må vi håpe) vil stevnet fylle en viktig PR-funksjon, som savnes i dag. Tidspunktet gjør at antallet arrangører begrenses, men med dagens is-situasjon skulle det likevel være et godt utvalg tilgjengelig.

Det er klart at det er attraktivt for løperne å komme til Hamar og sette perser, og kanskje Göteborg og København også kan være attraktive, eksotiske reisemål for en norsk koffertløper. Kanskje dagens ordning tross alt er det vi vil ha. Men det kunne vært
interessant å høre de forskjellige berørte partenes mening om det.


 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.