Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Harme og oppgitthet

Jeg gir min fulle støtte til Mr. President; Arne Borgersen, Ole Fosse og dere andre som har uttrykt harme og oppriktig oppgitthet over vrakingen av Mari Hemmer som EM-deltaker. Det er vel helt unikt i internasjonal skøytesport at en nasjonal mester ikke vurderes som kvalifisert i påfølgende internasjonale mesterskap?

Personlig trodde jeg det hadde seg slik at vi hadde kvote på kun én løper i kvinneklassen, og da var jo Maren Haugli, som ikke deltok i NM, selvskreven norsk representant. Når det så viser seg at vi har en kvote på hele tre løpere, blir dette uttaket helt ubegripelig. Utenifra sett finnes det tilsynelatende ingen idrettsfaglige grunner som diskvalifiserer henne, og rent pedagogisk og personalpolitisk burde hun selvsagt vært tatt ut.

Selv om hun ikke ville plassert seg helt i toppen, kanskje ikke engang kommet med på sin spesialdistanse, 5000 meter, burde hun vært gitt den stimulans som ligger i en slik representasjonsoppgave. EM-deltakelse vil videre være en læringsarena i prosessen fram mot et høyere prestasjonsnivå, og dessuten ville et uttak bety anerkjennelse fra autorisert hold (les NSF!).

Kort sammenfattet kan man jo si at alle klassiske motivasjonsteorier egentlig handler om tre basale faktorer: Mening - mestring - anerkjennelse (MMA). Mari Hemmer har holdt på en stund og derav kan vi slutte at hun finner mening i skøytesporten, hennes prestasjoner viser at hun mestrer sin idrett på en utmerket måte, men når anerkjennelsen fra høyeste hold i beslutningssystemet mangler (ref. NSF som organisasjon), er heller ikke MMA-prinsippet fullbyrdet. Dermed blir heller ikke de gode synergieffekter utløst. Hun vinner en seier med bismak og trykket som var etablert gjennom den gode opplevelsen som mesterskapet ga henne, forsvinner og tar endorfinene med seg. Hva skal hun nå trigges av for å fortsette? Hvordan skal hun kanalisere energi og holde fokus? Hvorfor vil ikke de uttaksansvarlige i Skøyteforbundet ha med Mari Hemmer? Hva er det med henne som legitimerer den indirekte trakasseringen hun synes å være utsatt for?

Skøyte-Norge har krav på en forklaring og den skal være faglig begrunnet... både sportslig, pedagogisk, sosiologisk og personalpolitisk. Vi et stykke utenfor de indre sirkler og disse begivenheters sentrum fristes til å spørre: Hva er det med Mari Hemmers personlighet som gjør henne uønsket som representasjonsløper?


(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.