Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Talentutvikling – regionsmodell

Ikke uventet har Torgrim Tønne tilkjennegitt reflekterte synspunkter i sitt innlegg til fordel for regionsmodellen.
 
I forbindelse med at jeg ytret meg om hvordan jeg mener NSF bør tilrettelegge for en fornuftig talentutvikling, vil jeg gjerne presisere følgende overfor Torgrim og evt andre interesserte:

Jeg tar utgangspunkt i de aldersbestemte klassene når jeg etterlyser en konsistent talentutvikling. Da tenker jeg primært på klassene opp til og med jr B.

Jeg sier at regionsmodellen ikke har fungert godt nok, men snakker da om i hvilken grad denne har fungert etter de forutsetningene som Torgrim helt riktig refererer. Spesielt gjelder dette i arbeidet med å forene krefter og utvikle en prestasjonskultur basert på den ”røde tråden”.
 
Jeg deler langt på vei Torgrims syn på hvorfor dette ikke har skjedd, men må samtidig konstatere at vi er på stedet hvil når det gjelder mitt hovedanliggende: Systematisk og kunnskapsbasert utvikling av talenter i de aldersbestemte klassene.

Selvsagt kan regionsmodellen utvikles til å fungere etter intensjonene. Men da mener jeg at signalene fra sentralt hold må forsterkes. Det er denne kraften jeg fortsatt etterlyser, den som legger klare premisser for hvordan arbeidet med talentutvikling av yngre løpere skal tilrettelegges. Jeg mener vi må starte med å fastlegge de konkrete målene for talentutviklingen. Jeg synes ikke disse er tydelige nok kommunisert. Deretter kan vi ta stilling til hvordan vi skal organisere arbeidet. Fra mitt ståsted vil et tydelig målbilde langt på vei besvare spørsmål som:

  • For hvilke løpere skal regionslagene være et tilbud?
  • Hvordan ivaretas relasjoner til landslag og OLT?
  • Hvem skal trene lagene, og hvordan kvalitetssikres den kompetanseoverføringen ned til klubber som Torgrim redegjør for viktigheten av?
  • Hvordan sikres et praktisk samarbeide mellom regionslagene? (spesielt interessant på jentesiden, med få løpere på hvert lag).
  • Hvordan sikres finansieringen av lagene?
  • Hvordan skille mellom regions- og klubblag / treningsgrupper?

Skal sporten utvikles videre, må vi sørge for å få unge løpere oppover utviklingstrappen. Dette bør gjøres som et resultat av langsiktig tankegang, og bære minst mulig preg av ad hoc-løsninger. Jeg deler både Torgrims visjon ”vite mer, synse mindre”, og risikoanalyse vedr en evt sentralisert toppsatsing på 13-åringer.

Men samtidig må vi komme fram til en enighet om hvor vi vil, og hva vi ønsker å oppnå. Kombinerer vi dette slik at konstruktive krefter begynner å virke i samme retning, tror jeg vi har startet på noe bra. For min del må dette gjerne skje via regionslag.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.