Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Mine OL-favoritter

Etter 10 timer på tribunen i Vikingskipet søndag 15. januar var jeg vitne til at Enrico Fabris ble kåret til første italienske europamester på skøyter (Sighel verdensmester i 1992). Veldig artig. Men når det gjelder favoritter til enkeltdistansene i OL ga mesterskapet ingen avklaring, snarere tvert om. Nederlenderne som var så sterke i World Cup før nyttår, viste seg mer tilnærmelige. En ting er sikker, konkurransene i Torino blir harde, slik de alltid har vært i OL. Bredden i skøytesporten er større enn noensinne, på Hamar talte vi 19 deltagende nasjoner.

Etter fattig evne har jeg fulgt med i skøytekonkurransene hittil i sesongen. Dekningen i NRK har vært god denne gangen. Det er artig å tippe favoritter, ikke minst for å se hvordan man selv går i vannet. Så her kommer noen:

På 500 meter har jeg vanskelig for å velge mellom russeren Dorofejev og amerikaneren Cheek. Det blir to beinharde 500 meter. Jeg velger meg Dorofejev, men det er mange outsidere. Fra Canada ikke minst Wotherspoon. Og fra Asia, både Japan, Korea og Kinahar gode kort på hånden.

På 1000 meter har jeg Shani Davis, denne flotte amerikaneren er min aller største favoritt. Sterke outsidere er Cheek og Dorofejev. Jeg regner også vår egen store sønn Even Wetten til outsiderne. Og vi har en nederlender som Jan Bos.

På 1500 meter har jeg nytt gull til USA, igjen Davis. Synd vi ikke har Rune Stordal i toppform, han kunne vunnet. Jeg tror 1500 blir i lengste laget for Wetten. Store outsidere er Chad Hedrick, Enrico Fabris og glem ikke russeren Lalenkov. Nederland kan fort ha et kort eller to i ermet.

5000 meter er ganske åpen, men jeg har Chad Hedrick som favoritt. Han virker å ha kolossal vilje og støyerevne. Her er Eskil Ervik min største outsider. Jeg satt og beundret Ervik over tre distanser på Hamar. Det kan ikke være mye denne løperen kan forbedre teknisk. Men det finnes andre, som de Jong, Sven Kramer, Carl Verheijen og Fabris. Eller hva sier du Øystein?

På 10 000 meter holder jeg en knapp på Hedrick, han er jo verdensrekordholder. Store outsidere er Kramer, Verheijen, Lasse Sætre og Øystein Grødum.

På damesiden tør jeg nesten ikke tippe, men håper på poengplass til Maren Haugli på 3000 eller 5000 meter. Tyske Anni Friesinger (syk på Hamar) kan ta flere gull. Jeg har alltid hatt stor sans for mesteren i EM, Claudia Pechstein.Håper hun får medalje denne gang også. Og så har vi nederlendere, amerikanere og canadiere...

Dette ble mye amerikansk, i alle fall på herresiden. Vi får sikkert overraskelsene, så det ikke blir slik. Vi har ting som fall, feilskjær og sykdom. Det kommer sikkert alt sammen. De som ikke alt har finstilt lenestolen foran skjermen må gjøre det nå! Dette blir underholdning av høy klasse. Og det blir moro også om fire år. Ikke sant Håvard?
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.