Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Vi må bli bedre!

Jeg er en ivrig leser av innlegg på «Vekslingssiden» og har mye glede av å lese de ytringer som legges ut her. Det store emnet den siste tiden har vært uttak til blant annet jr-VM. Dette er et emne jeg har mange meninger om og føler mer relativt kompetent til å mene noe om.

Først vil jeg gratulere Håvard Bøkko med en flott seier i Erfurt. Det er svært lenge siden noen norsk junior har tatt steget helt øverst på pallen i et jr-vm. Hva kan så årsaken være til det? Noen vil si vi er for få løpere til at vi kan måle oss med hollenderne andre vil si vi skal jo ikke være best når vi er så unge, det er jo senior som teller! Begge påstandene er etter mine begreper helt feil. Norsk skøytesport har i det siste året hatt et kjempeløft på sine utøvere. Dette skyldes mye den nye satsingen på regionbiten. Vi har samlet de beste løperne i hver region slik at kvaliteten på treningene har blitt bedre. Vi har utviklet trenere som er bedre enn noen gang og NSF har virkelig for første gang på utrolig mange år tatt tak i ungdomssatsingen. I tillegg til alt dette får vi løftet ved at Håvard vinner i Erfurt.

For meg som virkelig tror på utvikling av løpere fra et tidlig stadium, er egentlig dette bare fryd og gammen, men det er det ikke. Jeg må ærlig innrømme at jeg trodde vi var ferdig med den greia om hvorvidt vi skal sende full kvote eller ikke til et VM. Det er da ingen tvil om at vi skal gjøre det! Jeg forstår argumentasjonen at per i dag er ikke norske jenter gode nok til å hevde seg på pallen eller topp 10 i et slik mesterskap, men det er ikke det som nødvendigvis er så viktig. Det som er viktig er at vi som en seriøs nasjon tar de utøverne vi har på alvor og heller går i oss selv og ser hva kan vi gjøre for å heve nivået blant jentene. Hva skal til for at de kan ta enda et steg i riktig retning? Svaret er i hvert fall ikke å ekskludere dem fra slike stevner. Dette er grunnleggende psykologi at oppmuntring nærer til fremgang. Kanskje skulle vi se litt mer til land som virkelig kan jentesatsing? For meg kan det virke som om NSF helst ikke vil ta kostnader i både tid og penger hva gjelder utvikling av unge utøvere i det hele tatt.
 
Jeg tror det er viktig at vi tar tak nå og fortsetter i det sporet vi har kommet inn i og utvikler dette. Vi må la de beste ungdommene våre få konkurrere med de beste utlendingene fra et mye tidligere tidspunkt enn vi gjør i dag. Først da vil utøveren kunne forstå hva som kreves av dem for å bli best. Noe av det vanskeligste en utøver står ovenfor er å «pushe» grenser selv uten noen som helst anelse om hvor godt dette er i forhold til konkurransen. Dette er spesielt viktig siden vi har så få utøvere i dette landet og toppene er ofte bestående av en eller to løpere på et brukbart nivå. Disse må stimuleres skal de bli bedre. Da holder det ikke med en landskamp i året mot våre to naboland som dessverre har falt helt av lasset. Dette kan i bestefall kalles en trivelig sosial tur for de uttatte.

Til dere der ute med løpere som har ambisjoner: Kom dere ut, reis til Tyskland eller Holland og få med dere en konkurranse eller to der. Ikke bare er det fine turer, men det er veldig lærerikt for de unge og håpefulle. Skulle det være noen som fremdeles mener at vi har det best og er best her på berget, så få opp øynene.

Til slutt vil jeg bare formidle en liten sak fra Viking Race-finalen i Holland for tre uker siden. Gutter 14 år ble vunnet av en meget spennende kar ved navn Kon Verweij som ruslet rundt ovalen på 1.15 og 1.55. Noen som har noe bedre? Skal vi få slike utøvere som dette og som om noen år ikke havner i den håpløse situasjonen å være best i junior og ubetydelig i senior, så må vi ta flere steg med de unge. Alt blir enklere med godt påfyll bakfra av sterke, unge og friske gutter og ikke minst jenter. Det er her fremtiden er og ikke blant seniorene! Noen som er enige?
  

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.