Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Mari Hemmer og verdenscupen (1)

Nest etter Håvard Bøkkos gledelige 5000 m ser jeg Mari Hemmers og Dag Erik Klevens steg opp mot den internasjonale eliten som den mest positive norske beholdningen etter helgens verdenscupstevne i Heerenveen.

Da føles det leit at bare én av de to får bli med i verdenscupen videre, ettersom Hemmer var tre tideler fra å kvalifisere seg til A-puljen på 3000 m. Hvis noen nå vil si ”kriteriene var klare, hun har ikke oppfylt dem” så er de velkommen til det. I så fall antar jeg at det overhodet ikke kommer til å stille noen norske deltakere i B-puljen i Berlin?

Som noen alt har nevnt på den internasjonale skøytelisten, kunne det være rimelig også å skjele ørlite grann til ”klar framgang” og en svært positiv utvikling for en løper som altså bare var tre tideler fra A-puljen. Videre var hun bare 10,21 sekunder bak vinneren Groenewold, og gikk nesten like fort som relativt kjente løpere som Tessa van Dijk, Svetlana Vysokova og Maki Tabata.

På bakgrunn av dette resultatet, og den framgangen hun har hatt denne sesongen, kan Hemmer faktisk utmerket godt komme til å kvalifisere seg til A-puljen i senere verdenscupløp (når får hun sjansen til det?). Dessuten har hun i hvert fall tidligere hatt 5000 m som sin beste distanse – får hun mulighet til å bevise det i Moskva?

Mer konkret tilsvarer avstanden Hemmer var bak vinneren 1,701 tidspoeng. Til sammenligning var Hedvig Bjelkevik 4,74 sekunder bak vinneren på 1000 m (i det løpet som ga minst margin), dvs. 2,37 tidspoeng, og 5,42 sekunder bak vinneren på 1500 m – det tilsvarer 1,806 tidspoeng. Videre har Hemmer 24. beste tid på 3000 m samlet sett, mens Bjelkevik ser ut til å ha henholdsvis 28. og 30. beste tid på 1000 og 1500 m.

Dette er på ingen måte noen kritikk verken av Bjelkevik eller at hun får bli med videre til Berlin. Hun har også vist en positiv framgang! Men Hemmer har altså strengt tatt gjort en bedre prestasjon i forhold til internasjonalt toppnivå på sin distanse, og da synes jeg uttakskriteriet i akkurat dette tilfellet kunne tolkes litt mindre mekanistisk

Er det et spørsmål om økonomi, så vær snille å si det. Økonomi kan være en hederlig nok grunn, det. Men det er også en grunn det kan gjøres noe med, hvis ønsket om å sende henne ellers er til stede.

(Jeg håper dette innlegget ikke gir inntrykk av at jeg ”ikke vil stille krav”. Kanskje jeg skal begynne med å stille kravet om at noen leser bestemmelsen om ”20-25 beste” én gang til, på bakgrunn av at Hemmer hadde 24. beste tid på 3000 m?)


  

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.