Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Vi hyller en hedersmann

I sammenheng med 50 årsdagen for Kupper’n sitt første VM gull på skøyter, vil undertegnede og RepNor, Den republikanske bevegelse i Norge, gjøre stas på den gamle hedersmann.

I motsetning til dagens statsapparat, er RepNor kompromissløs på at lengdeløp på skøyter er nasjonalidrett i Norge, så vi vil aldri glømme de som har stått på for å gi dette landet heder og ære på ”vinteridrettens slagmark”.

Det var søndag den 17. februar 1957 på Fyrvalla i Östersund at Kampens store sønn, Knut Johannesen, hentet inn Boris Sjilkov sitt store forsprang på 29,7 sek. Sjilkov hadde tidligere på søndagen gått en imponerende 1500 meter og slått Kupper’n med 2,8 sek. Sjilkov gikk sin 10000 meter før Kupper’n, og før starten på Kupper’n sitt samløp med Tsybin var det klart at han måtte gå på minimum 16.40,6. Hjallis sin legendariske verdensrekord på 16.32,6 fra Hamar i 1952 berget seg med et nødskrik, da Kupper’n krysset mållinjen på 16.33,9. Det skulle ennå gå tre år og ti dager før Hjallis var avløst som verdensrekordholder, men det er en annen Kupper’n-historie.

Hadde ikke Kupper’n gjennomført mesterskapet på Fyrvalla med en slik imponerende avslutning, så ville vi gått 12 år uten verdensmester.

I disse dager har vi nettopp konstatert at det vil minimum gå 14 år før Johann Olav Koss får sin avløser som Norges siste senior allroundmester, og derfor kan man lett forestille seg den lettelsen det var da Kupper’n ga oss et inspirerende VM gull for nøyaktig 50 år siden.

Knut Johannesen, vi takker deg!


 
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.