Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Svar til Kroken

Temaet du her trekker frem er et veldig vanskelig i flere idretter. Ja, for når skal man begynne å trene på sommerstid? Det finnes jo egentlig ikke noe fasitsvar på dette, men jeg begynte selv i 10-11-års alderen, men var fortsatt med på fotball og håndball.
Man kan sikkert også begynne tidligere, det som er viktig er at foreldre og ledere/trenere ikke tvinger forholdsvis unge barn til å trene.
 
Dette er noe barna må finne ut av selv. I tillegg til hvor tidlig man skal begynne, er neste spørsmål; når skal man begynne å fokusere på en idrett? Jeg mener i alle fall, som fremdeles aktiv løper, at man burde begynne å spesialisere seg i 13-14-års alderen.
Konkurransen er så tøff nå om dagen, at skal man henge med i toppen i 14-årsklassen må man trene en god del, også på sommerstid. Og en god del er ikke bare 2-3 ganger i uka, men 6-7 dager i uka og kanskje to ganger om dagen til tider.
 
Se på løpere som Sverre Lunde Pedersen, han hevder seg internasjonalt og han trener mye. Sverre har vunnet Viking Race flere ganger med konkurranse fra tøffe og sterke nederlendere og tyskere. Lista ligger der! I Viking Race i Heerenveen er de ypperste europeiske, noen ganger også fra andre verdensdeler, representert. Sverre er nå 15 år, og går tider som 1.16, 1.55 og 4,04. Det går man ikke uten mye trening og en vilje av stål. Men hvis en løper blir presset til noe de egentlig ikke vil, blir resultatene der etter.
 
Man burde være allsidig frem til man er et sted rundt 14 år. Man kan jo fortsette å være allsidig, men da tror jeg ikke man blir best heller. Man må spesialisere seg ganske tidlig skal man bli ordentlig ordentlig god. Skal man satse, må man satse, og henger man ikke med, nei så er det heller ikke best på skøyter du vil bli heller. Man kan trene på sommeren med rulleskøyter ol. fra man er ganske liten, men man burde ikke fokusere på bare
en idrett før man er rundt 14 år.
 
Dette er i alle fall mitt syn på saken, hva som er fasiten er det vel ingen som vet?


 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.