Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Leangen kunstisbane og uventede problemer?

Leangen kunstisbane ligger brakk igjen. Denne banen, som skulle bli en velsignelse for trøndersk skøytesport etter flere tiår med tautrekking mot Trondheim kommune, har hele tiden vært mer en forbannelse. At anlegget lå nede i hele fire sesonger midt på 90-tallet er bare ett eksempel på en marerittliknende prosess, med en total mangel på kommunal interesse for egen eiendom og sportslig aktivitet. Det hele startet så optimistisk med EM 1980, men om ikke lenge var det klart at denne banen, til tross for at den ble senket i terrenget, likevel var veldig vær- og vindutsatt. Det er for mye å utsette på denne banen til at det får plass her. Jeg vil likevel trekke fram noen punkter som aldri er rettet på. Den såkalte speakerbua, som ennå står der som et midlertidig falsum og som er i ferd med å råtne totalt, er et annet poeng. Inntil 10 personer skal dele rom innendørs, og Arbeidstilsynet har neppe vært i nærheten av dette bygget, som ikke er noe annet enn to sammensnekrede brakker. Ventilasjon finnes overhodet ikke. Bare dette forholdet alene burde tilsi at anlegget ikke kan godkjennes. Isdekket har videre i lang tid vært en ”berg- og dalbane” fordi kommunen rett og slett ikke tar seg bryet om å rette ut grunnflata.
 
Det er i det hele tatt en rekke forhold rundt banen som gjør at den verken tåler sammenlikning med andre baner og/eller fortjener et rykte som arena for nasjonale mesterskap. Slik dette drives i dag er nærmest en hån mot dagens aktive. At en klubb tillater seg å søke et NM med en fallitterklært arena, forteller om et skøytemiljø som ikke vet sin arme råd. Likevel har dette miljøet seg selv å takke, ikke minst med en søvngjengeraktig skøytekrets ”i spissen”, en krets som med sin ledelse virker helt fraværende i sin isolasjon fra virkeligheten. At dette er et ”uventet problem” stemmer ikke. Alt for lenge har anlegget fungert bare delvis og nærmest som en programerklæring fra kommunen.
 
Sportsklubben Falken har søkt om et nasjonalt mesterskap med delvis falske premisser. Inntil anlegget rehabiliteres bør skøytemiljøet heller innrømme tragedien og overlate alt til Bjugn, med sine 13 registrert aktive løpere. Altså, slik utviklingen har gått, og uten at det er satt fram krav overfor kommunen, verken om dagens eller framtidens rammevilkår, kan Leangen kunstisbane fort bli historie. At hallen i Bjugn er et faktum tolker jeg som et potensial for en total nedleggelse av hurtigløp i Trondheim. Det er kanskje like greit?
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.