Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Hurtigløp og videreutvikling

Skøytesporten må ta steget snart og tørre. Tørre å satse på nye tider.

Hele desember har gått, og snart er vi midt i januar, uten at riksmedia i større grad har brydd seg om skøytesporten. De siste ukene har vært fulle av engelsk fotball (mer og mer), norsk fotball (økende), world cup i alpint, langrenn i alle former, skiskyting med world cup og et fantastisk arrangement fra et fotballstadion i Tyskland med 50 000 på tilskuerplass. I dag (når dette skrives), er langrennsportens nyskapning Tour De Ski i mål. Med målgang nesten på toppen av ett fjell!! Anders Jakobsen er blitt landets nye yndling etter å ha vunnet hoppuka i en konkurranse som er unna på 2 ½ time.

Her har det vært masse fin vinteridrett, mye nytenkning og ledere som har turt å satse. Konkurranseidrett må videreutvikles. Skøytesporten får sin lille mediedose når mesterskapene kommer. Det kan vi være trygge på. Men det holder ikke. Vi kan ikke være fornøyd med det. De andre vinter- (og helårs-) idrettene er i ferd med å ”eie” vinteroppmerksomheten.

Hva er årsaken til dette?

Skiskyting er kanskje det beste eksempelet. Med en oppmerksomhet som gjør at TV-avtaler (for forbundet) og andre avtaler er i drømmeland i forhold til skøytesporten. De har gjort idretten og konkurranseformen lekker for TV og publikum. Konkurranseformene er lettforståelig.

Og de har fått profiler. Men kanskje det viktigste elementet, er etter min mening: Konkurransen(e) holder ikke på for lenge. World Cup skøyter over tre dager med all verdens distanser er ikke bra TV. Folk faller fra før vinneren er kåret.

Skal skøytesporten igjen ta over rollen som den store vinteridretten i folks bevissthet, mener jeg at en kraftig videreutvikling må til. Jeg tror en kombinasjon av å klare å holde på en del av det tradisjonelle, men få bakt inn nye elementer som er TV- og medievennlig, vil være skøytesportens vinnerresept for fremtiden. Lagtempo er en liten forsmak.

Hvordan kan så dette gjøres?

Å utrede dette på slike debattsider har ingen mening. Det skal heller ikke være noe enkelt svar. Her må vi i klubbene vise at vi mener alvor. Men det burde være mulig i fremtiden å glede seg til et sprint eller allround-VM, som tar store deler av en lørdag og søndag. Skøyteport slik vi har kjent det i uminnelige tider, samtidig som en ser frem til finalen i fellesstart – timesløp uka etter, med innlagte spurter og pengepremier, i ett stevne hvor verdens beste 100 meters løpere gjorde opp før seg i forkant. Og, den opplevelsen du da hadde, etter to timer foran TV'n , var heidundrande morsom og spennende. Da er vi på rett vei.


 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.