Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Startskudd for idedugnad

Morten Henriksen inviterer undertegnende og Henning Hagelund til å ta ballen videre rundt utvikling av skøytesporten.

Jeg tar oppfordringen og, helt for egen del tillater jeg meg å komme med noen skisser og ideer. Kun ment som innspill, med et sterkt ønske om å få synspunkter tilbake. For at innlegget ikke skal bli for langt har jeg konsentrert meg om - og trukket frem ett element (denne gangen). Håper at mange lar seg engasjere og tar pennen fatt her på debattsidene.

NYE TIDER
Målsetning: Vi må ha en klar målsetning om at skøytesporten skal gjenvinne tronen som vinteridrett nr 1. I folks bevissthet. Hos media. Hos barn og unge. Dette kan ikke bare gjøres gjennom å jobbe for å ha verdens beste utøvere til enhver tid.

Sporten må fornyes. Folk må forelske seg i skøyter igjen. Glede seg til TV-sendingene. Kjøpe mesterskapsbilletter supertidlig. Sende ungene til skøytebanen.

Virkemiddel: Fornye konkurranseformen noe, jevnere internasjonal terminliste, ta vare på mye av det tradisjonelle. Tett samarbeid med TV og media. Norske løpere i alle viktige løp, også nasjonale mesterskap.

NYHET: Innføring av 30-minutters fellesstart: Undertegnende er hellig overbevist om at fellestart på skøyter er en fantastisk gren. Det må da være flere enn meg som har tenkt tanken? Den slo ned i meg da jeg så landslaget trente i Vikingskipet i fjor. Hvor rundt 20 løpere gled rundt i en lang slange, i 32-33 fart, runde på runde. De vekslet på å dra. Lå flere i bredden, formasjonene endret seg hele tiden. Hvordan kunne denne konkurranseformen vært gjennomført på isen? Med verdenseliten.

Ideskisse: Maks 25 til start. Førstemann i mål etter 30 minutter er vinner (f eks det ringer for siste runde når 30 min er passert). Etter 10 min er det spurtrunde (med premie). Sistemann i hver runde etter 15 min-18 minutter går ut. Ny spurtrunde etter 25 minutter. Løpere som blir tatt igjen går ut.

Denne sykkelinspirerte konkurranseformen er jeg overbevist om at ville gått rett hjem i de tusen hjem. Mulighetene for "lagkjøring" er tilstede. Fellesstart vil kunne være noe for både sprintutøvere og langdistanse sammen. Og - tror jeg helt bestemt - flott publikumsappell og TV idrett.

Fellesstart eksisterer i dag på mange arenaer. Maraton ble vist frem på Valle Hovin på 80-tallet med en flokk nederlendere. Uten at dette er brakt videre inn i konkurranseformen vår. Jeg ser for meg en spisset form for fellesstart. Pengepremier, fart og spenning. Verdens beste til start flere ganger gjennom sesongen.

Er jeg inne på noe?
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.