Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Skøytestevne for spesielt interesserte

Norges Skøyteforbund jobber med å gjøre skøytestevner mer spennende, men norgescupåpningen i helga er totalt på feil kurs. 12 utøvere født før 1960 har ingenting med toppidrett å gjøre!

Rolf Pedersen fra Tromsø får ha oss unnskyldt, men han har ingenting i norgescupåpningen på skøyter å gjøre. Sjøl om det er en prestasjon at han stiller i norgescupen på skøyter i en alder av 58 år! Ikke Kjetil Kristjansen (49) fra Brumunddal heller, for den sakens skyld.

Breddestevne
La gå at det er norgescupåpning og sesongens første store skøyteløp for den eliten her hjemme, men det får være grenser for hvem som bør få delta. Norsk skøytesport etterlyser spennende konkurranser som trekker til seg tilskuere, og i så måte er norgescupen den beste muligheten ved siden av internasjonale konkurranser og NM.
Slik det er nå, gjør Norges Skøyteforbund norgescupen til et maratonstevne, på lik linje med andre barne- og breddestevner i Vikingskipet.

Slått av Pechstein
Lørdag åpner landets beste sesongen med en 500 meter anført av Dag Erik Kleven fra Sand, som har blitt landets beste sprinter etter at Even Wetten la opp. Han har gått på 35,76 tidligere. Bak der følger det 93 deltakere lørdag, hvorav det er 21 seniorer som ikke har gått under 40 sekunder det siste året, og som vil slite med å slå Claudia Pechstein fra Tyskland.

Det er faktisk en påmeldt som ikke har gått under 50 sekunder, men har en personlig rekord på 50,06 på 500 meter. Det er dårligere enn alle påmeldte tider i dameklassen.
Det er i tillegg en relativt rask øvelse. Verre er det når noen ikke går under ni minutter på 5.000 meter, der verdensrekorden snart er under seks minutter.
 
Bør gå etterpå
Dersom Norges Skøyteforbund vil at publikum og media skal vise interesse for norgescupen framover, må de gjøre det til en tidsbegrenset, attraktiv konkurranse.
Det er helt naturlig at det i juniorklassene vil være litt større nivåforskjell enn i senior, og det er helt naturlig å slippe til juniorene i litt større grad enn senior. De er tross alt de som utgjør framtida, og trenger erfaring. Likevel er det mye strengere krav for yngre juniorer til å få gå mot de eldre, enn det er for gamle veteraner til å gå mot seniorer.
Det er feil å si at løpere over 50 år trenger erfaring. De kan stille i et stevne senere på dagen, etter at de beste er ferdige.
 
Norgescupen skal tross være en arena for landets nest beste løpere når landslaget er i utlandet. Norgescupen skal være en inspirasjon for de som aspirerer til å få gå verdenscup, ikke et fritidstilbud for de som har passert 50.

Innsenderen er journalist i Hamar Arbeiderblad, og innlegget sto på trykk i avisa lørdag.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.