Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Synspunkter på lengdeløpsskøyting

Jeg er en forholdsvis ung (27) relativt sportsinteressert mann. Skøyting er min favoritt-vintersport, selv om jeg aldri har vært aktiv utøver selv. Følgende betraktninger er basert på synsing av en utenforstående, og må ikke ansees som annet.

Innledningvis vil jeg si at jeg oppfatter Terje B. Hansen som en kunnskapsrik og reflektert debattant. Jeg er enig med ham i mye av det han skriver.

Personlig ser jeg med skrekk (og gru) på endringer som vil føre til at man forlater tradisjonelle distanser og utførelsesmåter generelt. En viktig del av gleden jeg har av sporten er at den har historiske røtter. Jeg vet ikke helt hvorfor det er slik, men jeg synes f.eks. det er morro å se rekordene i et historisk lys, noe som bare er mulig hvis distansene forblir de samme. Men jeg er åpen for at dette er en smakssak.

Jeg er dessuten helt enig med Nordahl i at skøytesporten allerede har alt det som trengs for å være en publikumsvennlig sport. Prat om at 10 000 meter er altfor langt osv. er bare tull.

Jeg tror derfor at skøytesportens problemer, i Norge, ligger andre steder.

Med dette mener jeg ikke at det ikke kan finnes endringer som vil kunne gjøre sporten enda gøyere enn det den er, men at endringer i seg selv er en litt skummel affære. Fellesstart i skiskyting synes jeg er et eksempel på en positiv endring, mens det samme i langrenn er mye mer problematisk.

NRK
Jeg vil også si et par ord om NRK. Etter min mening er det ikke veldig mye å utsette på statskanalen. Likevel synes jeg at litt for mange løp flyttet til NRK 2, og det er det nesten utrolig at man nesten aldri får intervjuer av deltakerne. Dette gjør at det er vanskeligere å få frem profiler (kjendiser), noe jeg tror er viktig.

Jeg ser dessuten på Ove Eriksen som en av medias beste sportskommentatorer overhodet, men det er svært viktig (synes jeg) at han suppleres med en ekspert som kan analysere løperne utover hvordan de ligger an tidsmessig og hvilken farge de har i ansiktet.

Mulige problemer
1. Et problem for skøytesporten i dag tror jeg er mangel på sportslige resultater. Greit nok at Norge totalt sett har et bra lag, men vi er nok nødt til også å ha en og annen som vinner, eller som iallefall er på pallen av og til. (Dette er selvsagt et problem som ikke kan løses ved noen enkle håndgrep, men jeg bare nevner det.)
 
2. For det andre er det for lite profilering av skøytesporten av media eller av skøytesporten selv. Dette er litt som høna eller egget. Likevel er det nok ikke så enkelt som at det er et upåvirkelig mekanisk forhold mellom resultater og profilering.
 
3. For det tredje tror jeg det er for få utøvere på lavere nivåer.

Løsninger
1. For det første trengs det penger og atter penger. Treningsfasiliteter, forskning (kunnskap er så viktig), osv. krever ressurser. (En ishall i Oslo og en i Bergen hadde gjort susen. Jeg tror det er lurt å legge noen slike haller til tett befolkede områder, av naturlige årsaker. Skøytehall i Geilo er sikkert bra for Geilo, men det er vel ikke så mange som gidder å flytte til Geilo for å begynne med skøyting for første gang.) Kanskje kan skøytefolket vise seg litt mer på forskjellige debatt-arenaer og foreslå økte bevilgninger.
 
2. For det andre trengs det profilering og annonsering. NRK og skøytefolket må rett og slett ”showe” litt mer. Kanskje kan skøyting gjøres litt ”in” på et vis.
 
3. Et tredje moment gjelder opplæring av nye og gamle tv-seere. Skøytesport blir fort mer interessant hvis man har endel kunnskaper om den. Jeg synes kanskje mediadekningen preges litt av å henvende seg til pensjonistklubben på Hamar som kan skøyting ut og inn fra før. Ådne Søndrål var skikkelig flink til å forklare om tekniske detaljer og sånn. Det er ikke mange nye seere som selv har vært aktive skøyteløpere, og det er derfor ikke mange som vet mye skøyting. Slik sett er skøytesporten annerledes stilt enn fotball.
 
4. Alle vet at skøyting er utrolig gøy å drive med selv. Dessuten er folk generelt stadig mer opptatt av trening, virker det som. Derfor er det naturlig at folk har lyst til å gå på skøyter når de har god tilgang til det. Kunstisbaner og ishaller er dyre greier, men finnes det alternative løsninger? Hva med f.eks. asfaltbaner og lengdeløps-rulleskøyter? Kanskje kunne man ha et par sommerstevner eller noe.

Til slutt
Skøyting er en fantastisk sport. Jeg tror det ligger i menneskets natur å like skøyting. Man må bare legge forholdene til rette. Ikke sikkert det er så mye som skal til egentlig.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.