Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Kaffe og vafler

Med fare for å bli oppfattet som en ensidig kritiker av hvordan norsk skøytesport drives i dag, ønsker jeg i dette innlegget å hylle den modellen NSF, klubber og enkelte ressurspersoner har valgt å organisere sin basisvirksomhet på. Det finnes flere modeller: Regionsmodellen for de nestbeste, interne treningsgrupper i klubbene, samarbeid mellom klubber, og faktisk også et visst regionalt samarbeid. Jeg har heller ikke glemt det internasjonale samarbeidet som vi finner på nordkalotten.

Det er ikke vanskelig å konkludere med at disse tiltakene fungerer godt. Det er også bra å kunne registrere at de er basert på samarbeid mellom ulike klubber og miljø, at de er inkluderende og at miljøet i seg selv er et like viktig mål som det å få frem individer som presterer. Prestasjonene kommer likevel, og i større grad i gode miljø. Det er inspirerende å ha tilhørighet. Trives man presterer man.

De som legger til rette for denne trivselen er en rekke entusiastiske, dyktige trenere, ledere og foreldre som fungerer som turbomotor for å skape gode samarbeidsklima. Grasrota i norsk skøytesport har tatt konsekvensen av at vi er få mennesker og skapt en plattform for alle.

Derfor har vi i år rekorddeltakelse av juniorer i NM-sprint. Derfor har vi et sportslig nivå blant juniorene som er kvalitetsmessig meget høyt. Ingen tvil om at dette ikke er tilfeldig.

Jeg synes det er veldig flott å se hvordan Tynsetinger, Bergensere, Askerbøringer m.fl., samarbeider om treningsarbeidet. Det er flott med nordkalottkamper. Likeledes er tiltak som ”Speedy Senoritas”, som et dedikert treningsmiljø for kvinnelige løpere et strålende tiltak. Det er slike initiativ som gir det miljømessige løftet norsk skøytesport trenger for å kunne rekruttere flere utøvere. Det er også slike tiltak som gjør at mor&far trives med å være støttespillere – de ser at barna har et trygt og sunt miljø å vokse opp i og at de er fornøyd.

Øystein Sunde synger om «vafler og kaffe». Kanskje han har vært på klubbløp på Sand?

Det er i alle fall helt klart at uten vafler og kaffe på Sand, Geithus, Bjugn, Båstad, Harstad, Arendal, Bergen og alle de andre «skøytemetropolene» i dette lange landet, vil skøytesporten dø fort ut. Blomstene i dag går derfor til vaffelstekere, kaffekokere, treningsledere og heiagjenger over hele landet.

Kaktusen går til de som ønsker isolerte miljøer, vil stenge dører, som forskjellsbehandler, som lider av samarbeidsvegring og som misbruker den plattformen vaffelgjengen bygger og vedlikeholder.


(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.