Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Hvor lang er nesetippen?

Jeg vil returnere takken fra Henning Rugsveen. Det trengs en diskusjon om hvordan norsk skøytesport fremstår for utenforstående. Presentert på en saklig måte vil dette være en øyeåpner for skøyteforbundet. Det er åpenbart mye å ta tak i rundt arrangementene og det er i aller høyeste grad dette som er sakens kjerne. Det er likeledes alarmerende at mange gode utøvere gir seg i relativt lav alder og at det ikke er større bredde i seniortoppen.

Jeg ønsker også å understreke at jeg la merke til Rugsveen sitt forslag om å dele norgescupstevnene i to deler, og at mitt poeng var å nyansere forslaget litt mer. Jeg vil derfor benytte anledningen til å komme med ennå et tilleggsforslag. Dersom NSF ønsker å begrense deltakelsen, eller spisse den, så kan man jo innføre tidsgrenser på hver enkelt distanse. Forresten, hvis Rugsveen mener at 40,00 er en naturlig grense på 500m, da får i alle fall ikke Øystein Grødum gå denne distansen. Vet ikke om det var ditt poeng, eller?

At Rugsveen mener han har god bakgrunn for sine meninger om norsk skøytesport generelt og norgescupen spesielt får stå for hans egen regning. Jeg mener nok at han fortsatt har en del å hente her, slik undertegnede sikkert har det i forhold til hva som vektlegges av sportsnyheter (med unntak av fotball som dominerer overalt) i en provinsavis.

Det er også for meg helt likegyldig om Rugsveen og hans like skriver om mosjonister som presterer bra, eller ikke. Mosjonisters prestasjoner i ulike idretter kan man lese om i bladet Kondis. Det er ikke dagspressens oppgave. Jeg er forresten like lite interessert i Rugsveens bakgrunn som idrettsutøver som han er i min eller andre eldre utøveres. Når blir man forresten mosjonist Rugsveen?

Noe jeg ikke stiller meg likegyldig til er den totale mangel på respekt for enkeltmennesker Rugsveen viser i sitt magre forsøk på å få frem et viktig poeng. Det er ufint å trekke frem personer slik han gjør i sitt første innlegg. Han viser også mangel på grunnleggende kjennskap til hva som rører seg på grunnplanet i norsk skøyteidrett når han ikke kjenner til hvilken ressurs eldre skøyteløpere utgjør for mange skøyteklubber og lag i Norge. Det er synd at du ikke kan skrape bort den arrogansen som gjennomsyrer det du skriver. Da kunne du bidratt til å få til en start på en nyttig prosess. Og fortsatt forstår du ikke hvorfor folk ikke har svart på innlegget ditt?

Når det gjelder hvilke idretter Hamarsingene velger å oppsøke for å mosjonere eller la seg underholde med, så er det sikkert mange grunner til at et tomt, kaldt Vikingskip som ofte er tomt for is er mindre tiltrekkende enn Briskeby og Storhamarhallen. Det er i alle fall et tankekors at Hamar ikke har et skøytemiljø, men ufortjent forvalter et flott nasjonalanlegg for skøyter. Dette vil nok bare vare til Oslo får sin hall. Jeg konstaterer også at Hamar heller ikke har noen eldre skøyteløpere som deltar i løp. Kanskje er det en sammenheng her Rugsveen?

Forresten, er det å holde seg i toppform i høyere alder noe negativt? Det virker som Rugsveen mener dette med måten han ordlegger seg på. Ikke spesielt moderne tankegang av en 34 årig journalist, fotballinteressert eller ikke.

Det som fortsatt er både mitt og Rugsveens hovedpoeng er at skøytesporten via norgescupen trenger å presentere seg på en måte som viser at det er toppidrett vi presenterer, uansett utøvernes alder. Da må vi starte med å definere begrepet toppidrett. Der tror jeg kanskje vi er uenige. Jeg mistenker nemlig Rugsveen, ut fra hvordan han argumenterer, å mene at i norsk skøytesport er det kun en toppidrettsutøver: Håvard Bøkko. Det er nemlig ikke så mange flere som presterer internasjonalt og dermed ikke noe å skrive om.


 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.