Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Krise?

Ser at Dag Wold bemerker at det var stor forskjell på Rukke og resten av den norske junioreliten, og pr i dag så er jo det en sannhet med modifikasjoner. Rukke har tatt et kjempesteg i år og har blitt en fantastisk god juniorløper. Kanskje er han verdens beste akkurat nå – men i alle fall topp 3.

Hvis du ser litt på de to som kom etter Rukke i NM, snakker vi om Fredrik og Even. Even har hatt en vanskelig sesong med mye sykdom, og under normale omstendigheter så er jo han en allrounder som slettes ikke gjør seg bort i konkurranse med de beste hollandske utøverne i sin klasse (har et år igjen i junior). Når det gjelder Fredrik, var han syk under NM og var langt unna noe som kan kalles form. Han går bare i 16-årsklassen og har i år gått 6.44 i Hamar på 5000m og 3.59 på 3000m. Vet ikke sikkert, men det er mulig det er en eller to juniorer i Holland som har gått fortere på 5000m. Sjoerd de Vries, som er antatt å være den beste hollenderen i junior, har gått 6.44 han også. På den måten så ble utslaget kanskje vel stort i NM i forhold til hva som er den riktige forskjellen.

I tillegg til dette har vi en gjeng med yngre løpere som presterer på svært høyt internasjonalt nivå. Sverre Lunde Pedersen er jo en annen som gikk 4.11 på 3000 m i gutter 13 år. Så hvis du er redd for at det ikke skal komme nye kanoner fra Norge etter at de etablerte gir seg, så følger du ikke særlig godt med. Nivået blant norske juniorer både på gutte- og jentesiden har aldri vært høyere enn det som er tilfellet nå.

Jeg som skriver dette er trener for Region Sør og har i en årrekke vært med på Viking Race, som blir et slags EM for aldersbestemte klasser. De seneste to årene har Norge tatt ett enormt steg i denne konkurransen og er ikke lenger listefyll men noen som virkelig setter farge på konkurransen. I visse klasser har vi topper som er helt råe i forhold til blant annet Holland. På jentesiden så vokser det nå også frem juniorer som virkelig kan gjøre det bra. De har litt igjen, men ser du på jenter 15 og jenter 16 i år, er det lenge siden du har hatt så mange som går 3000 m på mellom 4.30 og 4.40. Marthe Skaali har i jenter 16 gått 4.22 på 3000 m, som er over 8 sekunder fortere enn noen annen hollandsk jente. Ida Njåtun har gått 2.09 i jenter 15år på 1500 m under dårlige forhold i Vikingskipet, også det er en knall tid i europeisk sammenheng. Dag Wold, hvis du er bekymret, så slipp ned skuldrene og ta livet med ro. Den norske æraen har bare så vidt begynt med Håvard og Rukke.


 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.