Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Oslo vs Tromsø og Hamar

Først må jeg si at jeg beklager valget av Tromsø som OL-kandidat.

Tromsøs planer inneholder en rekke midlertidige anlegg. Dersom disse anleggene konkurrerer om de samme midlene som kunne gått til permanente anlegg i Oslo eller Trondheim, er det åpenbart at dette må skade idretten totalt sett. Tromsø synes valgt, delvis ut fra en idé om at arrangørstedet skal fremstå som lokkende «eksotisk»; dels ut fra en idé om at et OL vil bli en «vitamininnsprøytning» for både byen og landsdelen. Hva gjelder det første, kan det vise seg å bli et tynt argument mot problemer med transport og innkvartering (foruten erkjennelsen av at det kan bli dårlig med midnattssol i februar). Når det gjelder det siste, finnes det så vidt jeg vet lite som tyder på at et vinter-OL får langsiktige, positive virkninger for en liten by som ikke har eldre vintersportstradisjoner å bygge på.

Når det gjelder skøytehall i Oslo: Erik Bøkko tviler på om Oslo trenger en skøytehall av samme standard som OL-hallen på Hamar. Jeg kan gi flere argumenter for det:

En er naturligvis at Hamar har forsømt sine oppgaver som «riksanlegg». Men dette er noe det går an å rette på, og vi har ingen garanti for at en hall i Oslo ikke også ville endt opp som «flerbrukshall» med hundeutstillinger og fotballtrening som hovedposter på kalenderen.

Noe som imidlertid står fast, er at Oslo er en betydelig større by enn Hamar. Selv om skøyteinteressen i Oslo er mindre enn den var, er publikumspotensialet mange ganger større enn for Hamars vedkommende. Mens innendørs verdenscup-løp på Hamar går for praktisk talt tomme tribuner, er det i alle fall en teoretisk mulighet for at Oslo-folk
kunne stikke innom helt spontant. Potensialet for økt skøyteinteresse om hovedstaden igjen fikk internasjonale stevner, er uansett tilstede.

Viktigere på kort sikt er dette: De aller fleste tilskuere på internasjonale skøytestevner er tilreisende. Det er ikke snakk om å stikke innom å se på skøyteløp en times tid eller så. Det er feriebudsjettet som svis av, og folk ønsker ikke bare å se så mye skøyter som mulig, men også å more seg sammen med likesinnede når dagens løp er over. Hamar er en småby, med svært begrenset hotell- og restaurant-kapasitet. Tilskuerne til et Hamar-mesterskap må innkvarteres over et stort område, fra Mjøsregionen til Gardermoen – mange må også reise frem og tilbake fra Oslo på dagsbasis. Både dette
og altfor få plasser på serveringsstedene begrenser mulighetene til «folkefest».

Oslo har stor hotellkapasitet, mange flere serveringssteder, og også serveringssteder som er store nok til å samle mange flere skøyteentusiaster på ett sted. I tillegg, altså, til det lokale publikumspotensialet småbyen Hamar mangler.

Så langt publikum og mesterskap. Et riksanlegg er også til for utøverne. Her har Oslo store fordeler fremfor Hamar – som universitet, høyskoler og andre undervisningsinstitusjoner, som er viktige når det gjelder å samle unge mennesker som ønsker å kombinere en idrettskarriere med utdannelse.
  

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.