Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Våkn opp!

Har vært innom og lest en del av innleggene angående skøytesporten og hva som skal til for at sporten skal fenge og få norske løpere til topps igjen. Herr Edvardsen foreslår jaktstart på 10000 meter – kunne sikkert være spennende i noen tilfeller, men dette er da allerede utprøvd uten særlig suksess, selv blant løperne. Men det er klart nye ting kan utprøves. En enkel sjel jeg jobber sammen foreslår at løperne skulle gå i åttetall – først da ville det være interessant for ham å se.

Men likevel tror jeg kampen mann mot mann med rundetider og poengsummer fasciner de fleste. I alle fall oss ”intellektuelle”! Og får Norge løpere i toppen så tror jeg tilskuerne kommer tilbake igjen også. Selv i dag tror jeg vi kunne fylt en full skøytehall med entusiastiske tilskuere i Bergen, visst det hadde vært innendørshall der.

For mange nordmenn kommer skøyteinteressen helt sikkert tilbake med norske løpere i verdenstoppen. Og det kan vi fortsatt få – hvis klubbene, administrasjonen og styret i NSF viser entusiasme og har gløden. I dag er det dessverre alt for få som viser det, og brenner for skøytesporten og klubben sin. Det er langt tyngre å rekruttere løpere i dag enn for 30-40 år siden med de mange tilbud som finnes i dagens samfunn. Og sånn jeg ser det akkurat nå, så er det få norske klubber (og forbund) som fungerer opp mot tilfredsstillende. Rekrutteringsarbeidet er svakt i de fleste norske klubbene. Men heldigvis finnes unntaket. Se til Bergen og Trondheim der drives det bra nå. Med rekruttløp og kretsløp som fenger alle, fra sju til 70 år. Og løpermassen er økende.

Dessverre tror jeg at mange klubber i dag ledes av foreldre som har nok med sin egen pode, og som ikke engang ser eller gjør noe med rekrutteringsbehovet i klubben. Derfor er det mange norske klubber, som bare har noen få aktive løpere i dag. Se på for eksempel Drammen og Skien, og flere med dem. Dette er jo storbyer med kunstisbane, men nesten ingen løpere. Hvorfor?

Skal ikke rekrutteringen gå ned ytterligere, må det tas et krafttak for skøytesporten her til lands. I dag synes jeg ser ganske mørkt ut. Se på antall løpere som var kvalifisert til landsmesterskapet i år, i enkelte årsklasser. Det var skremmende lavt. Og se på de to siste norgescupene for senior og junior. Hvorfor deltar ikke løperne her? Vi har heldigvis en stor norsk skøytegruppe i dag – og det er veteranene. Mange av dem gløder mer enn ungdommen på isen. Hvorfor i all verden gjør de det?

Nei, kjære skøyteledere skjerp dere – nå har dere en jobb å gjøre. For dere gjør ikke jobben - som der har sagt ja til. Nå må Skøyteforbundet stå på og ta tak der hvor det kunne skapes ett skøytemiljø. Det ligger i dag kunstisflater (Sarpsborg og flere) hvor hurtigløpere ikke finnes. Det må da være mulig å få til noe ved positiv tenking og stå på vilje rundt om i landet. Forbund eller krets må være pådrivere her.

Og skal de nest beste norske løperne ikke sovne hen så må de få nye oppgaver. Europacup bør være tingen. For skal de norske løperne bli bedre, så må de da matches mot gode løpere, og ikke løpere som de slår ned i støvlene her hjemme. Se på Mari Hemmer, hun har kvalitetene, men for meg ser det ut til at forbundet ikke ønsker henne i rekkene sine. Og hva skjedde egentlig under EM? Peter Mueller gjorde ikke jobben sin, og regiontreneren måtte trå til og sekundere henne under løpene. Har aldri opplevd maken, skjønner ikke at det går an å behandle ei jente slik. Hun må da føle seg mindreverdig. Selv årets terminliste her hjemme er syltynn i år. Tror aldri det har vært så få løp arrangert i Norge noen gang etter 1920-åra. Det er da skremmende at klubbene ikke en gang gidder å arrangere løp!!

Dette ble mye negativt, men det er skrevet i frustrasjon over ting slik jeg ser det. Riktignok er jeg ikke med i rekkene til norsk skøytesport lenger, men skriver dette ut fra observasjoner fra godstolen. Skal norsk skøytesport matche hollenderne i fremtiden så må ting gjøres annerledes både i klubbene og på forbundsplan. Neste år får vi to nyvinninger i norsk skøytesport; innendørshall i Bjugn og ny 400 meters kunstisbane i Kristiansund. Men vi trenger flere innendørshaller for skal våre beste løpere bli bedre så må vi ha raske baner å trene på. Det holder ikke med Valle Hovin. Man blir ikke god innendørs skøyteløpere ved å trene på treg utendørs is.

Kjære tillitsvalgte stå på videre. Med entusiasme og glød kan det gå bare en vei – den riktige veien – fremover.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.