Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Ulike idretter – ulike former for spenning

Jeg har med interesse lest innlegget til Arve Edvardsen fra 9. februar. Det han skriver er hovedsakelig greit nok frem til det siste punktet. De fleste punktene anser jeg som oppfylt. Som TV-idrett anser jeg hurtigløp som en av de best egnede. Man kan følge alle løperne fra start til mål og det er bare to løpere å følge med på av gangen. (Ser her bort fra kvartettstart som så vidt jeg vet ikke har vært forsøkt å sende på TV.) Mulig Edvardsen synes for eksempel helgens VM går over for lang tidsperiode, men jeg synes det tar passe lang tid. Et stort mesterskap som arrangeres en gang i året bør heller ikke ta for kort tid. Det tar noe tid å bygge opp spenningen. Når det gjelder pauser for reklameinnslag så har jo hurtigløpssporten vannepauser, som Edvardsen tar til ordet for å korte ned. Selv kortere vannepauser er vel nok for å sende noe reklame. Vannepauser bør ellers brukes til oppsummering, bakgrunnsstoff, som Edvardsen tar til ordet for, og eventuelt sende repriser som NRK sendte fra 500-meteren i vannepausene under 5000-meteren fredag kveld fra denne helgens VM.

Spenning, overraskelser og hurtighet? Fra første dag av helgens VM har vi fått det. Når det gjelder hurtighet tenker Edvardsen kanskje ikke bare på hvor fort løperne går, men hurtigløp på skøyter er verdens raskeste idrett på flat mark med menneskets kraft og teknikk uten å ha noe å sitte på eller i. Sett med norske øyne er det vel noe overraskende at Håvard Bøkko har seilt opp som bronsekandidat i VM. Når det gjelder hurtigløp, anser jeg spenningsmomentene og magien som mer fremtredende og viktigere enn overraskelsesmomentet. Ulike idretter har ulik form for underholdning. Slik er det og slik bør det være. Jeg anser meg selv som generelt sportsinteressert og jeg har ikke sett noen konkurranseformer i andre idretter som etter min oppfatning har så mange interessante aspekter som allroundmesterskapene på skøyter. Det betyr ikke at skøyteorganisasjonene ikke har noe lære av andre idretter, men å forsøke å etterligne konkurranseformer i andre idretter mener jeg er å rote det til på vekslingssiden.

Det er da jeg lurer på hva Edvardsen vil oppnå med sitt siste punkt: «I allround bør den avsluttende 10000 m avvikles som jaktstart med 6-10 deltakere (ytrebanen sløyfes). Den som kommer først til mål blir allround-mester!» Til det sier jeg et definitivt og et absolutt nei. Her tar ikke Edvardsen «bare» til ordet for jaktstart som en tilleggsøvelse i for eksempel distanse-VM, men som en avslutning av selveste allroundmesterskapet! Jeg tror det er den sikreste måte å få mange skøyteinteresserte til å gi opp skøytesporten fordi det vil rive vekk grunnlaget for den skøyteinteressen mange har. Da vil mange kanskje tenke at da kan de like gjerne se på andre utholdenhetsidretter. Selv mener jeg Edvardsen forslag vil gjøre allroundmesterskapene om til nærmest et enkeltdistansestevne før den avsluttende jaktstarten som vil amputere hele allroundmesterskapet.
 
Terje B. Hansen har skrevet mye fornuftig om dette temaet både her på Skøytesport og på Norway Supporter Teams forum. Dersom Edvardsen ikke har lest disse innleggene til Hansen, anbefaler jeg han å gjøre det.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.