Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Rendyrk idrettens særpreg

Kjære Arve Edvardsen. Jo, det er fint at folk kommer med forslag til hvordan man kan fremme skøytesporten. Men et ytterliggående forslag som ødelegger sesongens høydepunkt, allroundmesterskapene, er ikke noe som fremmer skøytesporten. Vi har nettopp lagt bak oss et svært vellykket og fantastisk allround-VM i Heerenveen, noe jeg ikke hadde kunnet skrevet dersom siste distanse hadde vært en jaktstart. Dersom dette mesterskapet ikke har overbevist deg om at jaktstart som siste distanse i allroundmesterskap vil være ødeleggende klarer nok ikke jeg å overbevise deg heller. Kom gjerne med forslag til hvordan sportens særpreg kan rendyrkes og fange interesse hos et enda bredere lag av det norsk folk og i flere land. Man fremmer imidlertid ikke interessen for en konkurranseform ved å legge den ned.

Skiskyting er en helt annen type idrett for publikum enn hurtigløp og foregår på en annen type arena. Skiskyting har ikke skøytesportens magi og man kan ikke følge alle løpernes løpsutvikling nøye fra start til mål slik som i hurtigløp. Skiskyting har ikke det geniale sammenlagtaspektet som hurtigløp er alene om og som altså ikke må ødelegges med jaktstart. På for eksempel det engelskspråklige diskusjonsforumet Yahoo! kan du se hvilket engasjement det er rundt skøytesporten. Du kan selv se om du finner noe lignende engasjement rundt skiskyting eller andre individuelle vinteridretter. La det flotte allroundverdensmesterskapet i Heerenveen være et eksempel på at allround er genialt og at eventuelle enda flere nye konkurranseformer ikke berører allround direkte. Kall det gjerne konservatisme, men på dette svært sentrale punktet må skøytesporten være såpass konservativ. Dersom det er konservativt å ønske å ta vare på allroundmesterskapene, ja da er jeg i dette spørsmålet konservativ. Dersom du sender et forslag til håndballforbundet eller til hånballsupportere om at de bør innføre to baller i spill samtidig i VM-kamper (kan jo være interessant for folk som ikke er interessert i utgangspunktet), er det da konservativt å si nei til et slikt forslag?

Vi har en rekke idretter med felles- og eller jaktstart. Vi har en eneste idrett som har en konkurranseform over flere distanser etter tidspoengsystem med parstart. Hva er det som får noen til å ønske å fjerne den unike og, for i alle fall noen, den desidert mest interessante konkurranseformen, allround på skøyter, til fordel for en konkurranseform som finnes i en rekke andre idretter? Jeg bare undrer.

Thorleiv Teigen, la det flotte mesterskapet i Heerenveen og de norske resultatene der være en inspirasjon til å arbeide videre for norsk skøytesport. Sporten vår er mer på norsk TV enn noen gang selv om jeg gjerne hadde sett at de fire store internasjonale seniormesterskapene i sin helhet hadde blitt sendt på TV og radio slik det ble gjort med allroundmesterskapene for menn i alle fall frem til langt ut på 1980-tallet og slik det ble gjort på TV fredag kveld fra helgens VM i Heerenveen. Mitt inntrykk av norsk skøytesport er til dels klart mer positivt enn det du beskriver. Jeg har inntrykk av at det gror bra i de yngre rekkende selv om det er mye å gå når det gjelder bredden. Det er planer om skøytehall i Stavanger, Oslo, Larvik og kanskje i Bergen i tillegg til Bjugn-hallen. Forhåpentligvis vil de også bygge skøytehall i Trondheim uavhengig av OL i 2018. De seneste årene har vi fått nye kunstisbaner.

De viktigste skøytearenaene i Norge bør få et fast elektronisk tidtakingssystem. På Valle Hovin i Oslo, skøytesportens vugge, er det faktisk ikke det, og under mange løp der blir det kun tatt manuelle tider. Det er ikke særlig moderne i 2007.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.