Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Vi trenger en bedre World Cup

Følger opp mitt forslag fra forrige uke vedr. flere løpere i allround-VM med en vurdering og forslag til forbedring av World Cup.

Verdenscupen har etter hvert vokst frem som det mest bærekraftige arrangementet i svært mange idretter. Blant vinteridrettene var alpinsporten først ute, og nå har alle de store vinteridrettene i vår del av verden meldt seg på. Skøytesporten sliter dessverre fortsatt med en for tynn stevnekalender. Dermed får ikke verdenscupen den oppmerksomheten som den hadde fortjent! Jeg gleder meg til vinterens WC-stevne på Hamar, men har ikke kjøpt billett forhånd. Ingen fare for at det blir utsolgt i Vikingskipet!

Det er to hovedproblemer med verdenscupen.

1) Det er altfor få stevner, og ikke minst:
2) Det kåres ingen sammenlagtmester!

Jeg er ikke godt nok kjent med økonomien til ISU og de nasjonale skøyteforbundene som må sende løpere verden rundt på skøytestevner, og om det er pengemangel som begrenser antall stevner, men bortsett fra det, er det en gåte at det ikke arrangeres flere WC-stevner. Antall stevner, og antall distanser kan og bør økes betraktelig.

Vi har i dag minst 10 land med skøytehaller som bør ha kapasitet til å arrangere WC-stevner, og det bør definitivt ikke være noe problem å fylle terminlisten med arrangører.

Dersom jeg tar for meg kalenderen for en vintersesong, kan den kanskje se slik ut:

World Cup Uke 45, 46 og 47
Friuke Uke 48*
World Cup Uke 49 og 50
Nasjonale mesterskap Uke 51,52 og 1
Regionale mesterskap Uke 2
World Cup Uke 3 og 4
Friuke Uke 5*
VM Allround Uke 6
VM Sprint Uke 7
World Cup Uke 8, 9 og 10
World Cup finaler Uke 11 (kun de 30 beste i sammendraget på hver distanse og sammenlagt får delta i finalene)
VM enkeltdistanser Uke 12*


*) Friuke kan flyttes avhengig av hvor i verden WC/VM arrangeres, slik at det legges inn tilstrekkelig reisetid.

Dette åpner for 11 world-cup stevner inkl. en finalehelg med bare de beste på startstreken. Og fortsatt er det godt med tid til alle mesterskapene innimellom. I år med OL må antall stevner enten reduseres eller sesongen må forlenges. Det siste bør forresten ikke være noe problem. De fleste andre vinteridretter har minst like lang sesong!

Så til min store kjepphest. Hvorfor kåres det ingen sammenlagtmester i World Cup? I de aller fleste idretter er jo dette det desidert gjeveste trofeet! De klarer jo til og med å kåre en sammenlagtmester i langrenn, hvor de har et utall av ulike øvelser i to ulike stilarter, så hvorfor ikke på skøytebanen? Vi skal selvsagt fortsatt kåre WC-vinner på hver distanse, men i tillegg bør vi summere poengene fra hver distanse.

Rosinen i pølsa bør være ”kombinasjonspoeng” i form av enkelte WC-allround og WC-sprint stevner der vi teller opp poeng for hver distanse, slik vi gjør i EM og VM! Det kan være både kombinasjon av 2,3 og 4 distanser! Dette krever selvsagt at fordelingen av de ulike distansene er slik at både sprinterne, mellom- og langdistanseløperne får konkurrere på like vilkår. Kombinasjoner kan være: 500m x 2 + 1000m x 2, 500m + 1500m + 5000m, 1500m + 10000m eller fullt program med 500m + 1500m + 5000m + 10000m. I siste tilfelle bør den siste distansen kun telle i sammendraget, og ikke som enkeltdistanse, slik at stevnet ikke risikerer å bli for langt.

Dette vil garantert gi oss en langt mer interessant skøytesesong, med flere stevner, flere løp, mer skøyter på TV – og en verdig sammenlagtmester! Det koster selvsagt mer av alle involverte å delta i et slikt mesterskap, men med flere stevner øker både publikumsinteressen og inntektene, ikke minst fra større og bedre TV-avtaler. Ove Eriksen & co. kan få nok å gjøre, men det er jeg sikker på at de synes er helt ok!


  

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.