Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Skøytesprint

Det er godt noen tar til orde for å bringe temaet "Norsk skøytesprint" opp i lyset. Vi har i dag ingen som kan ta seg av de som vil satse på sprint i Norges Skøyteforbund. Det er innlysende at vi trenger en trener, en landslagstrener. Vedkommende skal kunne følge de løpere vi per dato har som satser på sprint, og ta imot de som kommer fra juniorklassene. Det er innlysende at vi i Norge har talenter som kan hamle opp med de beste utenlandske løperne og plassere seg i toppen internasjonalt, bare forholdene legges til rette for dem. Vi gjorde det på 70- og 80-tallet, så vi kan gjøre det igjen.

Problemet er ikke at vi mangler talenter, men viljen til å akseptere en sprinter som en fullverdig skøyteløper. Skøyte-Norge er tuftet på en urgammel mentalitet som kun gir utslag og status "som skøyteløper" nå man går 5000m og 10000m. Når denne mentaliteten bortfaller, og når man ser at også sprint er en fasinerende disiplin, fanger man en større bredde og inspirasjon hos de yngre utøverne.

La meg ta et eksempel til ettertanke. Hans Engnestangen sa en gang: «Når du har lært å gå én runde fort, kan du lære deg å gå flere runder fort». Han hadde rett, hvis vi ser på de beste løperne på de lengste distansene i dag. Unge løpere som i dag går raskt på de korte distansene, vil kunne utvikle seg til å bli våre beste sprintere. Noen, og det er synd, faller bort før de blir tatt hånd om. Så påstanden som er fremsatt, om en landslagstrener og et sprintlag, er høyst påkrevet. Peter Mueller er en kapasitet vi har hatt glede av, men han kan ikke klare å være to steder til samme tid samtidig. Kanskje han ville være den beste treneren til å bygge et sprintlag for Norge. Han har bevist det tidligere.

Derfor kjære skøyte-Norge: Aksepter en skøytesprinter som en fullverdig skøyteløper. Vi har jenter og gutter som er like gode som asiaterne, canadierne, europeerne osv.; bare vi vil gi dem den anerkjennelse som skal til for å bli akseptert som en "riktig skøyteløper", og ikke minst et sprintlandslag.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.