Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Mer om maratonstevner

Det at det nå ser ut til å være behov for å innføre ei B-klasse i seniorskøyteløp igjen kan vel ikke være annet enn gledelig. Det virker jo som vi har flere utøvere i seniorklassa enn på mange år. Særlig gjelder dette kvinnene, og det er jo et stort framskritt i seg sjøl.

Det å dele seniorene inn i mosjonister og elitesatsende med muligheter for opprykk, synes jeg er en god tanke. Det kan vel ikke være en menneskerett for enhver mosjonist å få gå i samme klasse og stevne som de beste ikke-internasjonale løperne våre. Men samtidig må vi for enhver pris unngå å støte mosjonistene fra oss. Å ha muligheten til å få registrert tider under rimelig gode forhold i nasjonalanlegget bør også være en menneskerett.

Det å gjøre skøytesporten levedyktig som breddeidrett må være ett av de aller viktigste satsingsområda vi har. Ei mosjonistklasse kan lett få et B-stempel, og det er ikke fritt for at det klinger noe negativt av mosjonistbegrepet slik det brukes her. Hvis det opprettes ei slik klasse, håper jeg ikke det skapes noe inntrykk av at de løperne som havner i den har systemet imot seg. Stimuler dem heller ved å sette av sponsormidler til premier i mosjonistløp, sørg for rimelige opprykksmuligheter, bruk gjerne en positiv betegnelse, som aspirant eller bredde i stedet for mosjonist eller B-klasse. Klasseskillet behøver vel heller ikke å være vanntett. Er ikke deltakelsen så stor, kan seniorklassene gjerne slås sammen.

Regionale kvalifiseringsstevner er heller ikke noen dum idé. Hvis det følger rettigheter med resultatene i et stevne, vil det gjerne være lettere å samle løpere til å delta i det. I stedet for å bruke dem til å kvalifisere seg for Norgescupen, synes jeg det ville vært bedre å ha et NM allround eller enkeltdistanser som sesongavslutning og de regionale kvalifiseringsstevnene, evt. i form av norgescupstevner, som kvalifisering til dette. Det ville sikre god deltakelse i alle disse kvalifiseringsstevnene. De gangene NM enkeltdistanser har vært arrangert som sesongavslutning har det ofte fungert bra publikums- og mediamessig. Det vi gjør i dag, å kalle kvalifiseringa til Verdencupen for NM enkeltdistanser, er lite hensiktsmessig etter min mening. Men dette har jeg jo mast om før.

Ellers vil jeg jo kommentere at jeg synes det er noe sjukt tull å kalle kortbaneløp mer moderne enn rundetider. Fellesstartløp har det vært til alle tider, på korte og lange baner. Det at vi har klart å komme et skritt videre og i dag har en løpsform som både er mer rettferdig og mer underholdende etter manges mening, er et fortrinn vi må utnytte og ta vare på, ikke kaste vekk til fordel for noe amerikansk juks som kommer inn med globaliseringa. Alternative konkurranseformer som fellesstart, lagtempo, tønnehopping, baklengsløp m.m. kan gjerne komme inn på et mer leikbetont trinn, som nybegynner- og mosjonsaktivitet. Men la det aldri være tvil om hva som er ordentlig skøyteløp.

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.