Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Gjennomtrekk

Det er mye gjennomtrekk i skøytesporten. Av deltakerne i NM 2004 er det bare 6 menn og 2 kvinner som fortsatt er å finne på startlistene i NM fem år etter. I 2004 klarte vi dessuten å skrape sammen 24 mannlige seniorer av akseptabel standard, mens 11 av de 12 kvinnene var seniorer. Årets mesterskap ville ikke vært det samme uten den fyldige deltakelsen av juniorer, 8 av de 23 mennene og 9 av de 14 kvinnene. Det er flott at vi nå klarer å få fram så mange gode juniorer og at vi gir dem sjansen til å delta blant seniorene og utvikle seg gjennom hard konkurranse. Men det ser ikke ut til at vi klarer å ta vare på seniorene.

Det kreves mye trening, ressurser og forsakelser for å arbeide seg inn på nivået like bak de aller beste, og det meste av gjennomtrekken kommer tilsynelatende av løpere som driver og stanger i dette nivået i et par-tre sesonger uten å komme seg videre. Muligens er det bare riktig og naturlig i dagens ressurssituasjon at vi kvitter oss med slike løpere til fordel for slike som har framgang og sikter mot stjernene. Men er det ikke noe vi kan gjøre innafor de begrensa ressursene vi har?

Med de strenge uttakskriteriene vi opererer med, og i år har de blitt enda strengere, er det ingen sjanser for løpere på dette nivået til å få noe igjen for satsinga, impulser til å satse videre og kanskje komme seg ut av stagnasjonen. Ville det vært så meningsløst å gi verdenscupplass til en 10000 m-løper som er godt over 25, som er i stand til å hevde seg blant de 15 beste i verden, men som man ikke anser noen gang kan bli verdensmester, for eksempel? Challengers' Cup slik den er i dag, er ingen erstatning, men den kan kanskje utvikle seg.

Sjøl om det nå er mange år sida skøytesporten var en breddeidrett og folkesport, bør vi bruke litt mer omtanke på å bevare det vi tross alt har igjen av bredde. Og jeg synes vi bør ha en breddedebatt her. Eliten er viktig, for den skaper ressurser og danner forbilder for nye rekrutter. Men er det uten betydning for eliten at det også finnes en bredde?

Vi kan vel ikke forlange at en familiefar med jobbsituasjon skal legge ned så mange treningstimer som det kreves i dag for å kjempe seg inn blant de 13 til 20 beste i et NM i år etter år. Dagens skøytesport har ikke plass til noen Martin Holtung, Harald Fenstad eller Odd Kamfjord. Men kan vi skaffe plass, for eksempel med mer leikfulle og mindre treningskrevende aktiviteter som f.eks. fellesstart? Eller lar det seg gjøre med mindre ekstreme metoder?
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.