Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

«Hobbyløpere»

Etter å ha grublet en stund over innleggene til Jarle Pedersen, Sondre Kvaalen og Hans Dankersen, har jeg fortsatt ikke helt fattet poenget med innleggene deres. Her er det en del uttrykk som krever utdyping. Hva er f.eks. Pedersens definisjon på en «hobbyløper»? Og setter han likhetstegn mellom veteraner og hobbyløpere? Eller tar han også med de mange juniorene som også faller inn under kategorien? Altså, er d’herrer i stand til å se nyansene og derigjennom også innse konsekvensene av sine forslag til NC-kvalifiseringstider? Vet Jarle Pedersen så lite om hva som foregår på grasrota i norsk skøytesport, at han virkelig tror på sin egen påstand om det brede løpstilbud til «massene»? I så fall snakker han av uvitenhet, og det er oppsiktsvekkende av en tidligere aktiv løper.

Undertegnede forstår heller ikke dette pratet om at det er alle disse «hobbyløpernes» skyld at NC-stevnene tar fem-seks timer å arrangere. Jeg forstår heller ikke at den ventetiden man opplever mellom distansene er et stort problem for yngre, topptrente utøvere. Såpass bør de kunne takle tre-fire ganger i året.

Men, litt tilbake til antall veteraner som deltar i NC. I årets tre løp hittil, har det, i hvert av disse, deltatt 10-12 løpere over 40 år. I tillegg en del løpere i alderskategorien 30 og 35 år. Man må ikke glemme at løpere over 30 holder veteranalder, og således, ut i fra Pedersens logikk, må betraktes å tilhøre gruppen «hobbyløpere». I denne kategorien finner vi 5 blant de 10 beste sammenlagt hittil i NC-senior menn, herav tre løpere over 40 år. Ser vi på kvinner senior finner vi også her et par-tre «hobbyløpere» brukbart plassert. Påstanden om at det er behov for sperregrenser for veteraner kan derfor avlives. Disse løperne hevder seg godt nok i NC til å kunne forsvare sin deltakelse. Årsaken er selvsagt at «hobbyløperne» deltar hyppig og gjennomfører stevnene. Slik sett er de atskillig mer seriøse i det de foretar seg enn mange av de løperne Pedersen, Kvaalen og Dankersen ønsker å sy puter under armene på.

Jeg tror faktisk at dere gjør løperne deres en bjørnetjeneste ved å legge tilrette for en «sutrekultur» som ikke vil bygge en eneste toppidrettsutøver. Jeg tror ledere som er inkluderende og som stiller krav til sine utøvere om å tenke og handle positivt, har større sjanser til å lykkes enn de som i sin iver etter å nå resultater blir så navlebeskuende at de ikke lenger husker hvor de kom fra.


 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.