Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Deltakerantall og kvalitet

En liten kommentar til den pågående debatt om deltagerantall og nivå i Norgescupen. Det klages over at det gås for sakte og at stevnet tar for lang tid. Et konkret hjertesukk er (sitat) ”Vi må unngå denne serien igjen i et NC: 0:55,39, 5:47,29, 2:42,41 og 9:56,58”. Denne serien tilhører så vidt jeg kan se av resultatlistene en tidligere svensk mester i 10-kamp (friidrett), stifter av idrettsklubben Danderyd Athletics og åpenbart nyfrelst skøyteentusiast, Inge Hermansson. Sjekk deres hjemmeside og få et innblikk i hvordan han jobber.

På NC-poenglisten etter 4 løp er det registrert 83 juniorer og 61 seniorer. At så mange som 34 juniorjenter har scoret poeng i NC må jo bare være positivt. At det kun er 15 seniordamer på NC listen må sees på som et symptom på lav utbredelse av skøytesporten blant voksne damer. Det må da bare være positivt at noen som ikke satser internasjonalt faktisk gidder å stille opp på NC slik at det blir litt omfang på stevnet. Jeg vet det for ikke mange år siden ble ringt rundt til veteranløpere og mosjonister for å verve løpere til NM-enkeltdistanser da det var for få kvinnelige seniorløpere anmeldt til at det kunne bli godkjent som norgesmesterskap.

Problemet debattantene vil til livs må derfor antas å ligge i seniorklassen for herrer. Ser vi på poengoversikten som så langt teller 46 løpere, finner vi på 45. plass en person som gikk verdenscupløp i Moskva i helgen. Han skal altså være god nok til å gå verdenscup, men for dårlig til å gå norgescup. Det tror jeg det blir vanskelig å få gjennomslag for.

Vi har de seneste år sett en gryende økning i interessen for å konkurrere på skøyter. Ikke minst er dette takket være NC arrangementet. Vi har inkludert Svenske, Finske og etter hvert også Danske løpere i invitasjonen til stevnene, og bidrar dermed positivt til å dra i gang økt skøyteinteresse i miljøer der dette har ligget brakk og til dels nede. De løperne som deltar i NC gjør dette ut fra en genuin glede over idretten vår. Jeg kan ikke se at vi er tjent med å sende enkelte av disse utøverne signaler om at de er uønskede på banen. Da blir det fort tomt i garderobene igjen og det er ikke sikkert Inge Hermansson og hans like orker å jobbe mer med å bringe skøytesporten til Danderyd etter en slik reaksjon.

Min holdning er; sett gjerne tak på deltagerantall i Norgescup. Dette kan for eksempel ligge på maksimalt 50 løpere i en enkelt klasse og 150 løpere totalt for stevnet. Dette kan forsvares av arrangementstekniske hensyn og vi unngår denne negative nedbrytende debatten om hvem som er ”gode nok” til å delta.


 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.