Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Vi må øke rekrutteringen

Det er ganske utrolig at kun Aktiv SK har kommentert mitt innlegg om den svake rekrutteringen vi har til skøytesporten her til lands for tiden. Skøytestyret og presidenten hører man lite aller aldri noe til, verken på Skøytesports sider eller i andre media. Og i mange skøyteklubber går det bare sin skeive gang for tiden. For jeg regner med at skøyteforbundet fortsatt har som målsetting om å være blant de ledene nasjoner i verden? I dag har vi selvfølgelig Håvard Bøkko, men det er litt for dårlig bredde bak ham, og de ligger også litt for langt bak verdenstoppene. For meg ser det ut til at vår landslagstrener ikke klarer å få de andre opp på særlig høyere nivå. Men mulighetene er der selvfølgelig – allerede neste sesong. Skøytestyret må jo spørre seg – hva skal vi gjøre for å få de nest beste bedre. Challengers' Cup og mer internasjonal matching bør man i alle fall fortsette med.

Etterlyser strategier
Men det som bekymrer meg mer er hvordan norske skøyteklubber styres. Hvor mange klubber tenker strategi og setter seg opp klare mål for rekruttering foran hver sesong? Det burde jo vært en selvfølge i alle norske klubber. En person eller flere må ha ansvaret for dette. For skøytetalentene kommer ikke ruslene med nye skøyter under armen for å gå aktivt på skøyter lengre. Det var på 1960-tallet hvor for eksempel Tønsberg Turn hadde 200 løpere på klubbløpene de arrangerte hver uke. I tillegg hadde Tønsbergkameratene skøytegruppe i Tønsberg!! Det var tider det!!

Skøyteskole
Vi kan ikke forvente slike tilstander igjen. Men mye kan gjøres langt bedre. Ved å starte skøyteskoler så raskt isen ligger der. Da tenker jeg selvfølgelig først og fremst på de klubbene som har kunstisbane. De andre klubbene har selvfølgelig mer usikre rekrutteringsmuligheter, med så milde vinter som vi har nå.
 
Jeg tror at de som begynner på skøyteskole og har gått noen uker på skøyter gjerne vil forsøke seg også i løp. I dag virker det som det er få muligheter til det i svært mange klubber. For det er jo slik at de fleste av oss liker å konkurrere mot klokka og mot andre. Slik er det også med barn. I min tid som aktiv leder i Geithus IL og i Buskerud Skøytekrets hadde vi stor aktivitet – på 1980-tallet. Med kretsløp nesten hver uke og klubbløp i de fleste klubbene i Buskerud hver eneste uke. I tillegg arrangerte skøytekretsen samlinger. Både på barmark og på is. Vi var flere ganger i Trondheim med store tropper om høsten. Dette da godt miljø og inspirasjon for løperne.

Vestlandet og Sør-Trøndelag
I dag er det svært få kretsløp som arrangeres i vårt langstrakte land. Men det er unntak. Se på Bergen og Vestlandet, og Trondheim og Sør- Trøndelag. De arrangerer omtrent hver uke gjennom hele sesongen løp for distriktets løpere. Og se hva har skjedd rundt Bergen og Trondheim jo bredden har økt formidabelt. Og nivået på løperne er gode!! Derfor mener jeg at alle norske klubber bør ha klubbløp hver uke til sine yngre løpere. Se på f. eks Arendal. Jeg er sikker at det hadde gitt enda større aktivitet hos dere hvis det hadde blitt arrangert ukentlige løp, for alle, (og ikke fire, fem løp i løpet av vinteren). Ett løp for alle, fra de helt unge til de godt voksne, og med for eksempel en bedriftsklasse. Jeg tror i alle fall at økt løpstilbud kan være ett godt tiltak for å øke aktiviteten i klubbene igjen. Og gjerne med kretsløp eller regionløp for de aller yngste. Hva med for eksempel Østlandsmesterskap for alle årsklasser, fra 12 år til veteran?

Terminlisten
En annen ting er den nasjonale terminlisten vår, i år var den syltynn. Den må også økes – selv om det flere ganger kunne se ut for at det omtrent ikke fantes løpere i Norge fordi deltakelsen i mange løp var svak – og løp måtte til og med avlyses. I det siste norgescupløpet på Hamar var det faktisk flere svensker enn nordmenn i noen av klassene. Det bør ikke gjenta seg! Kjære skøyteklubber; dere må ta denne utfordringen og arrangere nasjonale- eller kretsløp i løpet av vinteren. Der er det dessverre mange klubber som svikter.

Klubbkamper
Tilbudene til norske løpere må etter mitt syn bli større, hvis vi skal klare å utvikle oss videre og være i verdenstoppen. Se hva Bergen- og trøndelagsklubbene gjør. De har ukentlige løp for alle årsklasser – fra rekrutt til de eldste på bortimot 70 år. Det må være veien å gå for alle. Arranger gjerne også kubbmatcher. Det gir klubbfølelse og skikkelig samhold. Finn klubber som er interessante å konkurrere mot. Vi i Geithus hadde før klubbkamper både mot Lambertseter og Asker. Drammen hadde mot Horten og lengre tilbake både mot Liv og OI. Kongsberg og Snøgg hadde også årlige og morsomme klubbkonkurranser. Interkretskamper kan også være tingen. Jeg tror vi må tilbake til dette. Det gir godt miljø, og lysten til å konkurrere økes og ufarliggjøres.

Andre synspunkt?
Jeg håper andre også har synspunkter rundt dette. For slik jeg ser det, så må noe gjøres nå, i svært mange norske klubber. Ellers dør skøytesporten snart ut i enkelte byer og distrikt. Og det er vel ikke det skøyteforbundet vil, og da kan dere ikke sitte stille og se på at det skjer. Ønsker Kristiansund lykke til med ny bane til høsten. Håper dere får til god aktivitet lokalt og at dere tar opp kontakten med trønderklubbene. Før og etter krigen var det faktisk mange stevner hvor trøndere og løpere fra Møre møttes til interkretsløp. Kunstisbanen i Kristiansund blir i alle fall en utvidelse av skøyte-Norge.
En annen ting som undrer meg er at ingen løpere reiser til f. eks. Trondheim lenger for å delta i løp der oppe. Selv på 1950 og 60-tallet dro østlendingene dit, helt ned i aldersbestemte årsklasser. I dag er jo kommunikasjonen langt bedre enn da, men løperne uteblir i trønderhovedstaden. Hvorfor?
 
Tvi, tvi og til alle norske klubber. Ta et krafttak og stå på for 2008/2009-sesongen. Målet må være å øke aktiviteten med minst 10-20 prosent. Og spørsmålet dere må stille dere er: hvordan oppnår vi det?
  

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.