Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Claudia Pechstein

Meldingen om at Claudia Pechstein er tatt for doping er et sjokk. Jeg klamrer meg (forgjeves) til håpet at hun skal være uskyldig. For skøytesporten har hittil utmerket seg som en ren idrett, fri for doping. Dette har tjent denne idretten til stor ære og utmerket den foran mange andre idretter.

Claudia Pechstein har alltid fremstått som en stor idrettsutøver. Mesterskapene hun har tatt vitner om det. En blid og sympatisk mester. Særlig har det vært en glede å se hvordan hun har fullført de lengre distanser, 3000/5000 meter. I de olympiske leker har hun prestert enestående. Det forteller hennes fem OL-gull om. Hun har tatt gull i fire leker, første gang i 1994 og siste gang i 2006. Hun er den tyske utøver som har flest gull i vinter – OL. Også som allrounder har hun fremhevet seg. Selv hadde jeg æren å stå på tribunen da hun vant EM i Vikingskipet i 2006. I vinter savnet jeg henne under 2.dag av VM. Grunnen som ble oppgitt var sykdom, det kan jo skje. Nå kan vi ane at noe mer kunne ligge bak.

Tidligere er berettiget mistanke rettet mot DDR. I alle fall mot Karin Enke Kania. Hun var en komplett skøyteløper, mestret alle distanser. Men mistankene skjemmer hennes prestasjoner. Nederlenderen Ben van der Burg, en toppløper med sølv i VM 1990, tilstod visstnok i ettertid å ha prøvd doping. Men ingen av disse ble noen gang avslørt i dopingtester.

Vi kan spekulere om årsaker med Pechstein. Karrieren har vært lang, hun er 37 år. Noen kan kanskje falle for fristelsen til å bruke ulovlige midler for å forlenge karrieren. Dette har vi sett i andre idretter. Kan grunnen finnes her? Selv hadde jeg gledet meg til å se henne under lekene i Vancouver. Der kunne sikkert nye medaljer vært innen rekkevidde, kanskje til og med gull?

La oss ikke heve oss på vår høye hest, også Norge har hatt dopingsaker, senest i Peking. Det kan finnes flere forklaringer. Utøveren selv må få uttale seg. Inntil videre klamrer jeg meg til håpet om at Claudia Pechstein er uskyldig. Det har skøytesporten fortjent.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.