Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Muellers kontrakt

VM på skøyter er over, og vi som er glade i skøytesporten har hatt en fantastisk helg på Hamar eller foran TV’n med fulle tribuner, fantastisk stemning og flotte idrettsprestasjoner, og ikke minst spenning til siste par både for damer og menn.

Umiddelbart kommer temaet om forlengelse av kontrakten til Peter Mueller opp, både på TV og i media forøvrig. Ifølge aviser er Peter Mueller en ettertraktet trener og er ønsket av Russland som landslagstrener. Han selv ønsker dermed å forlenge samarbeidet med Norge med betingelser tilsvarende nåværende kontrakt så raskt som mulig.

Økonomi er viktig. Det hevdes at det i dag brukes ca 1,5 mill kr per år på Peter. Dette er mye penger. Kan disse pengene brukes på en annen måte? For eksempel ved å ansette flere trenere? Skøytepresidenten sier at dette skal evalueres i april etter sesongslutt. Faktum er at Peter Mueller har kontrakt til 2010, d.v.s mer enn 1 år fram i tid. Dette bør bety at vi ikke har hastverk med å forlenge denne kontrakten. Vi har et skøyteting i juni måned der en evaluering av sesongen vil være på dagsorden, og jeg kan ikke se noen grunn til å ta en så viktig beslutning såpass kort tid før et skøyteting.

Peter Mueller er en karismatisk og engasjerende trener, som allerede når kontrakten går ut i 2010, har vært mange år som landslagssjef for Norge. Det er ikke tvil om at Håvard Bøkko under Peters regime har etablert seg som en topp internasjonal seniorløper. Dette er bare den ene siden av ”medaljen”. Det er kjent for de fleste at Peter har hatt en rekke uheldige uttalelser, både internt og i media, samt vist en oppførsel som ikke tjener Norsk Skøytesport på en positiv måte. Jeg mener derfor at det er viktig å bruke noe tid på å vurdere hvorvidt Peter er den personen som er egnet til å føre norsk e skøyteløpere frem mot suksess i OL 2014.

Det er ikke tvil om at Peter har oppnådd resultater. Eskil Ervik, Øystein Grødum og Lasse Sætre fikk mange flotte resultater den første tiden etter at Peter overtok. Etter hvert har Håvard Bøkko tatt over som ener, og han presterer gang på gang. Men hva har vi utover Håvard? At etablerte løpere som Maren Haugli, Sverre Haugli og Dag Erik Kleven står utenfor Peters opplegg, og ikke minst det faktum at ”nye” løpere som Øyvind Andreassen ikke engang våger å takke ja til en plass i Peters gruppe, er et tydelig bevis på at Peters omdømme ikke er som den burde være i skøytekretser. Forklaringen på frafallet som presenteres fra den sportslige ledelsen om at utøverne mangler riktig innstilling, er for gamle, må tåle motgang etc. kan virke tilforlatelig, men gir et lite nyansert bilde av virkeligheten slik den oppfattes av utøvere, trenere, ledere og publikum. Dette må vi ta inn over oss og også ta i betraktning når en ny trenerkontrakt skal diskuteres. I Norge har vi ikke ubegrenset med skøyteløpere, og det er derfor viktig at vi tar vare på alle, selv om de ikke passer inn i ”malen” til Peter.

Sprint er et område som det tilsynelatende ikke satses på, og det er her en klar tilbakegang i Peters regjeringstid, til tross for at talenter som Rukke, Kleven og Wetten har vært med i Peters gruppe. Sett fra sidelinjen kan det virke som om opplegget er lite differensiert og dermed gir liten grobunn for sportslig framgang på sprintsiden. Det virker vel heller som om de fleste i Peters gruppe fungerer som hjelperyttere for Håvard Bøkko, noe som selvfølgelig er flott for Håvard, men som ikke nødvendigvis er utviklende for norsk skøytesport generelt og norske sprintere spesielt.

I tillegg har det ved flere anledninger vært svært diskutable uttak av landslag, der løpere i Peters gruppe har vært tydelig favorisert i forhold til løpere som ikke passer inn i ”malen”. At prinsippet om trenerens uinnskrenkede rett til å bestemme uttak heller ikke bestrides av Skøyteforbundet, medfører det faktum at praksisen rundt dette splitter en liten skøytefamilie. Har vi råd til å fortsette slik?

Jeg vil derfor be alle om å besinne seg med denne avgjørelsen og i hvert fall ikke la oss presse av Peter Mueller... Det er viktig at vi har ”is i magen” og lar denne beslutningen vente. Hvis Peters kontrakt blir forlenget til 2014 før årets Skøyteting, er jeg sikker på at det vil bli en ny ”storm” i skøyteleieren, kanskje sterkere enn vi noen gang har opplevd. Er det noe vi nå må unngå er det ytterligere uro som skyldes mangel på dømmekraft. Med den fantastiske skøytefesten i Vikingskipet i ryggen er tiden moden for at styret i Norges Skøyteforbund utviser lederskap og staker ut en ny kurs som kan gi grobunn for utvikling av løpere til alle skøytesportens grener. Jeg tror dessverre ikke en forlengelse av Peters kontrakt vil gi norsk skøytesport det vi ønsker.


(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.