Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

«Den norske modellen» –
på tide med en oppmykning?

De som var tilstede under skøyteforbundets dialogmøte i Vikingskipet lørdag 6. november fikk sikkert med seg at undertegnede tok opp spørsmålet om å slippe til trenere fra andre team/lag enn forbundslaget ved internasjonale elitestevner – altså EM, VM og WC. Jeg oppfordret skøyte-Norge til å ta debatten, og derfor har jeg nå lyst til å utdype temaet litt nærmere.

Vi har sett det under WC stevnene i Heerenveen, Berlin og Hamar; andre nasjoner slipper stadig til personlige trenere fra de private lagene for å coache sine løpere. Av det som må kunne kalle betydelige skøytenasjoner, er det vel nå bare Norge som ikke har åpnet opp for dette. Jeg mener tiden nå er inne til en oppmykning av denne praksisen som både av skøyteforbundet og olympiatoppen kalles den ”norske modellen” – altså at utøverne skal coaches utelukkende av landslagstrenere/ledere under representasjonsoppgaver og treninger i forbindelse med disse.

Konkret når det gjelder skøyter både håper og tror jeg at utøvere som tilbys plass på forbundslag vil takke ja. Dette fordi forbundslagets opplegg, både det økonomiske – og kanskje spesielt det sportslige, bør være så godt at dette blir et opplagt valg. Derfor er ikke dette noe revolusjonerende forslag som vil kullkaste alt det positive som er bygd opp gjennom dagens modell. Men det vil alltids kunne finnes unntak i form av utøvere som – på fritt grunnlag – gjør andre valg med hensyn til lagtilhørighet. Og det er disse unntakene skøyteforbundet nå må ta høyde for slik at også disse - som representasjonsløpere – får de samme mulighetene for å prestere som de med tilhørighet til forbundslaget. Det handler med andre ord om å sette den enkelte løpers ønsker og behov i fokus. Så enkelt! – så selvfølgelig! – hvorfor da så vanskelig?

Jeg er forøvrig klar over at mine motiver for å ta til orde for en slik endring er trukket i tvil høyt opp i ledelsen av vår organisasjon. Det kan jeg godt leve med, men vil på det sterkeste poengtere at dette tas opp på generelt grunnlag, selv om selvsagt ingen fremtidige muligheter utelukkes.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.