Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Hva med et mini-VM?

Det var litt skuffende at Norge ikke fikk overta EM etter at østerrikerne dessverre måtte gi opp. Skøytemesterskap er jo de store inntektskildene våre ettersom vi ikke har mer sponsormidler enn en gjennomsnittlig 2.-divisjonsklubb i fotball. Dermed må vi suge på labben i noen år.

Eller kan vi prøve et alternativ? Hva med å arrangere et uoffisielt VM i liten firkamp? Det har jo vært folk i miljøet som har ytra ønske om å arrangere noe slikt før. Det er jo segmenter av skøytepublikummet som har uttrykt seg slik at det kunne tolkes som om 10000 m var litt langt for dem også. Dette kunne kanskje vært et alternativ for dem, så lenge det ikke fortrenger ordentlige skøytemesterskap for oss som elsker 10000 m, selvfølgelig.

Det kunne også være et ypperlig alternativ for folk som Anesi, Niedzwiedzki, Lalenkov, Rukke, Flygind-Larsen og andre som ikke helt henger med på 10000 m. Får vi med Davis, kan det hende at Kramer må kjempe litt for mesterskapet. Det kan være moro å se spesialistene gjøre det de kan på spesialdistansene sine, men det er noe annet å se dem bruke dem som våpen i en sammenlagtstrid. Kunne vi få med noen av dem som vanligvis skygger unna en stor firkamp, er mye gjort, synes jeg. Den lille firkampen for menn har vært forsømt de siste åra, men jeg synes den har et eget særpreg med litt andre taktiske forhold enn den store, og den fortjener å bli tatt fram i lyset igjen.

Dameklassen i et slikt mesterskap burde ideelt sett gå stor firkamp, men jeg innser at dette kan bli vanskelig å gjennomføre. Det nest beste er å la dem også gå liten firkamp. Minifirkamp synes jeg er et dårlig alternativ. Jeg synes ikke det er noe å skamme seg over at man ikke kan gjennomføre en 10000 m. 10000 m på skøyter er en av de hardeste øvelsene som finnes i idrettsverdenen, hardere enn ei 5-mil på ski med intervallstart (for ikke å snakke om fellesstart), sammenliknbart med maraton i fotløp. Derimot synes jeg det er noe å skamme seg over at man ikke kan gjennomføre en 5000 m. (Jeg skammer meg sjøl, jeg.) Minifirkamp er ikke noe for voksne, vel utviklede løpere.

Stevnet kunne legges til månedsskiftet november-desember etter de to- tre første "allround"-cupene eller erstatte en av dem. Verdenscup i Norge har aldri vært noen større publikumsstevner uansett. Alternativt kunne det legges til slutten av sesongen, etter alle de offisielle mesterskapa. V-cupresultater kunne brukes som kvalifisering til stevnet. Dersom dette publiseres ordentlig og man skaffer sponsorer, TV-kontrakter og premier som tiltrekker de beste løperne, kan dette bli vellykka, og de som propaganderte for å bytte ut den store firkampen med den lille, har nå sjansen til å vise hva den er god for.

Er det noen som griper hansken?

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.