Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Statistiske beregninger

Jeg ser at Terje Stenseng beskjeftiger seg med statistiske beregninger knyttet til skøyteresultater. En glimrende hobby som tilfører skøyteinteressen en ekstra dimensjon! (Og som derfor er et meget tungt argument mot tidens meningsløse lefling med fellesstart mv.!)

Når det gjelder den bekymringen som fremføres i Stenseng innlegg av 22.03.11, skal jeg ikke påstå at det ikke kan være noe i den. Men jeg har et par kommentarer til det statistiske grunnlaget. For det første må det slås fast at selve allroundkonseptet er under angrep, og har vært det lenge. Dermed går ikke den jevne skøyteløper mange 10 000 - metre i løpet av en sesong heller. Blant årsbestetidene vil således brorparten være satt under NM eller den ene norgescupen i løpet av sesongen med 10 000 m på programmet. Hvordan var forholdene i nevnte norgescup i 2011 - kontra tilsvarende i 2010? Hvor ble NM 10 000 m arrangert i 2010? Hamar! Og i 2011? Frogner!

Ikke minst bør man også ta i betraktning hvor mange av de 10/20 som i løpet av sesongen gikk i Salt Lake City eller Calgary - verdens suverent raskeste baner. Og hvordan var forholdene der og da? Dette er faktisk elementer som spiller inn på statistikken.

Men la oss likevel gå ut fra at tallenes tale gir et bilde av situasjonen. Hva er i så fall situasjonen: at nivået i 2010 var høyere enn i 2011. Men var nivået i 2010 historisk høyt, slik at det var naturlig å forvente en liten nedgang? Eller er det 2011 som representerer et slags lavmål? Skal man få noe ut av en slik statistisk sammenlikning bør man se på utviklingen over tid - gjerne 5-10 år, og aller helst med verdensstatistikken som referanse.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.