Skøytesport - toppbanner Toppbanner Skøytesport
  Artikler/reportasjer    Arkiv    Debatt    Om oss    Tilbakemeldinger   

Debatt

Reform av mesterskapene

Det er liten tvil om at skøytesporten har dalende interesse i Norge. Den er inne i en negativ spiral der manglende publikumsoppslutning fører til nedadgående dekning media, som igjen fører til enda lavere interesse, og så videre. Noe bør utvilsomt gjøres slik at denne trenden kan snus, men endringene som finner sted må samtidig ikke frastøte det allerede eksisterende publikum.

En omgjøring til fellesstart av den avsluttende 10000m i allroundmesterskap vil være katastrofalt. Mange skøytefans vil sitte og irritere seg grenseløst av denne voldtekten av den århundrelange tradisjonen, men sannsynligvis er det få som på grunn av dette vil komme til. Jeg tviler sterkt på at det er spesielt mange der ute som sitter og tenker: «Jeg skulle gjerne sett mer på skøyter, men siden tieren er med, orker jeg ikke». Allroundmesterskapene er det som relativt sett er det mest populære i dag, og det burde være åpenbart at endringene bør finne sted først der det i dag er lavere interesse. Jeg er overbevist om at fellesstarter og andre nyvinninger er kommet for å bli, men ikke som del av allroundmesterskapet.

Etter min mening er hovedproblemet med skøytesporten er at de ikke finnes noe spesielt høydepunkt i sesongen. Det er mange mindre høydepunkt som VM-allround, VM-enkeltdistanser, VM-sprint og EM-allround, men ingenting der den generelle skøyteinteressen vil øke nevneverdig utover de allerede interesserte. Innen langrenn har man et enkelt VM annen hvert år der plutselig hele landet blir interesserte i sporten, og i sykkel har man Tour de France der mange som ellers har en laber sykkelinteresse plutselig kan sitte timevis å se på. Disse store arrangementene er de som trekker nye seere til sporten, og skøytesporten hadde sårt trengt noe lignende.

Jeg vil derfor foreslå at de tre verdensmesterskapene slås sammen til ett. Dette vil da gå over en uke. Slik kan for eksempel et tenkt mesterskapsprogram se ut:

 • Lørdag: Sprint-VM (dag 1)
 • Søndag: Sprint-VM (dag 2)
 • Mandag: 5000m/3000m
 • Tirsdag: 1000m og lang fellesstart
 • Onsdag: 1500m og 100m
 • Torsdag: 500m og 10000m/5000m
 • Fredag: Lagtempo og kort fellesstart
 • Lørdag: Allround-VM (dag 1)
 • Søndag: Allround-VM (dag 2)

Man vil med et slikt arrangement kunne slå mange fluer i en smekk:

 • Man får i stand et virkelig stort skøytearrangement
 • Man får inn nye spennende øvelser samtidig som man bevarer alle de gamle
 • Alle de tre VM-ene er intakte slik at tradisjonene ikke blir brutt
 • Balanse i programmet slik at alle utøverne kan få deltatt på det de ønsker
 • Stigning i programmet med den mest prestisjefylte tittelen helt til slutt.

Dette VM bør selvfølgelig gå mot slutten av sesongen, men man må passe på at det ikke kolliderer med mesterskap i andre vinteridretter. I Nederland er dette kanskje et mindre problem, men i Norge så vel som Tyskland og Russland m.fl. hadde det vært en stor fordel om skøytesporten måtte konkurrere minst mulig med sine “storebrødre” skiskyting, langrenn, hopp og alpint.

Nå som hurtigløp nesten utelukkende går på innendørsbaner, burde det ikke være noe i veien for å gjøre det om til en kveldssport. Det er ingen estetiske aspekter som går tapt. Spesielt for løpene midt i uka hadde det vært viktig at folk som er på jobb om dagen kan få med seg løpene uten å måtte ta fri. Konkurransen fra andre vinteridretter ville også blitt borte, men man må da passe på at det ikke kolliderer med fotballkamper. Når vi er inne på estetikk: Ingenting er så uappetittlig som et stort mesterskap som går for folketomme tribuner. Mesterskapet bør gå der man vet med sikkerhet at tribunene fylles opp, i alle fall de første årene.

NM kunne utvilsomt også fått en slik renovering. I dag er de tre norgesmesterskapene altfor små til å få noen dekning på TV. Jeg tror ikke engang skøytekanalen NRK fant det interessant nok til å nevne alle vinnerne under Stavanger-NM nylig, og slik har det vært i flere år. Lokalavisa Stavanger Aftenblad nevnte ikke skøyte-NM med et eneste ord fredagen det begynte. Kunne man slå dem sammen til ett mesterskap kunne dette kanskje vært nok til å skaffe direktesendinger på TV, eller i det minste litt mer oppfattende nyhetsdekning. Jeg har ofte tenkt at romjulen kunne vært et perfekt tidspunkt for et slikt mesterskap, slik som i Nederland. Da er julen over, og de som er sulteforet på vintersport vil se på hva som helst.

Europamesterskapet synes jeg fungerer godt som det er allerede, som et lite høydepunkt før det store høydepunktet, og kan forbli uendret. Igjen vil jeg likevel understreke at valg av tidspunkt er essensielt. Begynnelsen av januar er fylt med andre sportshøydepunkter det hadde vært en fordel å få litt avstand til, som Tour de Ski, Hoppuka, skiskyting fra Oberhof og Ruhpolding, alpint fra Adelboden, Wengen og Kitzbühl, og ta gjerne med Schwartzwald-trofeet i kombinert også. De tre seneste årene har den avsluttende 10000m i EM gått akkurat samtidig med avslutningen i Tour de Ski, og i fjor ble EM til og med arrangert bare et steinkast fra den berømte monsterbakken. Uhørt!

Jeg håper disse endringene er ukontroversielle nok, men samtidig drastiske nok, til at det er noe både reformvennlige og konservative kan slutte seg opp om. Om ikke planen min implementeres direkte, håper jeg i det minste disse ideene kan stimulere NSF og andre skøyteinteresserte til å tenke nøye igjennom de problemene sporten står overfor. Om ting ikke gjøres, tror jeg direktesendinger av hurtigløp vil være historie innen ti år. Her bør det analyseres nøye hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Jeg vil oppfordre alle til å forholde seg konstruktive, og ikke la debatten synke ned surmuling og skyttergravskrig. Verken panisk revolusjon eller ultrakonservatisme er løsningen.

Disse tankene kommer fra en 25 år gammel mann, som aldri har hatt på seg ei lengdeløpsskøyte. Det er slike som meg skøytesporten behøver å appellere til.
 

(c) Skøytesport 2012
Webredaktør: Nils Einar Aas
Gjenbruk og reproduksjon av Skøytesports tekst og illustrasjoner er ikke tillatt uten etter avtale med redaksjonen. Ved referanser/linker til våre sider, skal Skøytesport oppgis som kilde og med link til den fullstendige artikkelen. Linkede sider må åpnes i fulle/egne vinduer, og IKKE inne i en ramme/frame eller på andre måter som kan gi inntrykk av at materialet er publisert av eller tilhører andre enn Skøytesport.

Websidene er tilrettelagt og vedlikeholdt av Publikant.